Havai Fişek Değil Yasaklı Fosfor Bombaları

Havai Fişek Değil Yasaklı Fosfor Bombaları

Suriye semalarını aydınlatan fosfor bombaları, çoğu sivilin kaçış yolu bulamadan bir ateş topu içinde kendini bulduğu bir ölüm silahı.

Suriye'de Rus Hava Kuvvetleri tarafından, son zamanlarda özellikle Halep'te sıklıkla kullanılmaya başlanan fosfor bombaları halk için artık sıradan bir hal almaya başladı. Rusya'nın "insansızlaştırma" politikası gereği, sivil yerleşim alanlarını hedef alarak kullandığı fosfor bombası, atıldığı yerde yüksek bir sıcaklık ortaya çıkarıyor ve çevresindeki her şeyi kül ediyor.

"Yangın silahı" olarak da bilinen fosfor bombası, 1980 tarihli konvansiyonel silahlarla ilgili 3. protokolle yasaklanmış durumda. Ancak 2006 yılında İsrail'in Lübnan topraklarında başlattığı operasyonda bu bomba kullanılmış ve İsrailli makamlar bunu kabul etmişlerdi. Fosfor bombası, Suriye savaşında da en az 3 yıllık bir geçmişe sahip ancak Rusya'nın neredeyse her gün bu silahı kullandığı bir evreye geçilmiş durumda. Hemen hemen her gün yayınlanan görüntülerde Rusya'nın gece ve gündüz yasaklı silahları kullandığı görülüyor.

Suriye'nin Idlib ilinde 2015 yılında kullanılan fosfor bombasının görüntüleri:

 

Suriye'de yaşanan bu gelişmelere rağmen ise uluslararası toplumdan yeterli bir tepki verilebilmiş değil. BM'nin yayınladığı uyarıların ise somut bir karşılığı bulunmuyor.

Tüm bu gelişmeler, Batı dünyasının "terör" tanımı ve yaklaşımının oldukça politik olduğu gerçeğini de gözler önüne seriyor. Amerikalı düşünür Naom Chomsky'ye göre; Batı, kendisine yönelen bir tehdidin varlığını hissetmediği sürece bir yüz binlerce insanın mağduriyeti ve hatta ölümünü bir şey ifade etmiyor. 

Rus uçakları Suriye'yi fosfor bombaları ile vuruyor:

 

Fosfor bombaları Suriye halkı için ne kadar normalleştiğini kanıtı bir görüntü. Atılan fakat yanmayan bir fosfor maddesi, ocakta yemek pişirmek için kullanılıyor:


Son yüzyılda dünya gündemi en çok meşgul eden konulardan biri de "terör" olmasın rağmen, uluslarararası toplum "terör" tanımında hala bir ittifak halinde değil. Çünkü terör uzmanları ve analistlere göre, ortaya konabilecek herhangi bir terör tanımı Batı ülkelerini de "suçlu" konumuna getirebilir.

Özellikle ABD, BM aracılığıyla ortaya konacak bir terör tanımı ve yaptırımlarına karşı bir direnç gösteriyor. 


Muhalif bir savaşçı, Rus uçakları fosfor bombaları attığı sırada "selfie" çekiniyor

Suriye'den günübirlik olarak yayınlanan görüntülerde, fosfor bombalarının havai fişek benzeri manzaralara neden olduğu görülüyor. Ama arada elbette fark bulunuyor. Biri eğlence kaynağı iken diğeri sivilleri yakarak öldüren ve hiç de eğlenceli olmayan bir ölüm silahı.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.