Hedef Afganistan'a baskı: Pakistan Afgan göçmenleri sınır dışı etmeye devam ediyor

Hedef Afganistan'a baskı: Pakistan Afgan göçmenleri sınır dışı etmeye devam ediyor

Pakistan yönetiminin Ramazan Bayramı sonrasında Afgan göçmenlere yönelik sınır dışı işlemlerine devam edeceği bildirildi.

Pakistan yönetiminin önümüzdeki ay Afgan göçmenleri ülkeden sınır dışı etmek için yeni bir girişim başlatacağı bildirildi.

Açıklama Pakistanlı yetkililer tarafından yapıldı.

Afganistan sınırındaki Hayber Pahtunhva eyaletinden isminin açıklanmaması kaydıyla AFP'ye konuşan üst düzey bir hükümet yetkilisi "Askeri makamlar yasa dışı Afgan göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmesinin ikinci aşamasının bayramdan sonra başlayacağı konusunda bizi bilgilendirdi. Ancak bu aşamanın ayrıntıları henüz açıklanmadı." dedi.

Pakistan'ın son sınır dışı sürecinde yarım milyonu aşkın Afgan Pakistan'ı terk etmek zorunda kalmıştı.

Pakistan, göçmenlerin sınır dışı edilmesine gerekçe olarak güvenlik kaygılarını ve ekonomik problemleri gösteriyor. Ancak uzmanlar bu hamlenin Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimine baskı uygulamayı amaçladığı görüşünde.

Yarım milyon göçmenin Afganistan'a geri dönmesi sonrasında İslam Emirliği yönetimi bu kişileri ülke içerisinde yeniden yerleştirmek için ciddi bir kaynak sarf etmişti.

Halihazırda ABD yaptırımlarına maruz kalan Afgan ekonomisi bu süreçten olumsuz etkilenmişti.

"Bayramdan sonra başlayacak"

Öte yandan, Hayber Pahtunhva eyaletinin başkenti Peşaver'de bulunan üst düzey bir polis yetkilisi de AFP'ye yaptığı açıklamada, Afgan göçmenleri hedef alan sınır dışı işlemlerinin ikinci aşamasının bayramdan sonra başlayacağını kaydetti.

Yetkili, bölgedeki polisin Afgan göçmenlerin yerlerini tespit etmekle görevlendirildiğini belirtti.

Sınır dışı sürecinin bu aşamasında, Pakistan yönetiminin kendilerine resmi belgeler dağıttığı yani "yasa dışı" olmayan göçmenlerin de sınır dışı edileceği ifade ediliyor.

Sınır dışı işlemlerinin iki ülke arasındaki gerilimi daha da artıracağı düşünülüyor.

Geçtiğimiz günlerde Pakistan'ın Afgan topraklarında düzenlediği hava saldırısında birçok sivil hayatını kaybetmiş, taraflar arasında sınır çatışmaları yaşanmıştı.

Pakistan'da resmi verilere göre 1.3 milyon kayıtlı, 2.4 milyonu kayıtsız yaklaşık 3.7 milyon Afgan göçmen yaşadığı biliniyordu.

Göçmenlerin önemli bir bölümü 1979'daki Sovyetler Birliği işgali dönemi gibi eski tarihlerde Pakistan'a yerleşmişti.

Afganların büyük kısmı, kendileri gibi Peştun olan nüfusun çoğunlukta olduğu bölgelerde yaşıyordu. 40 yıldan fazla süredir bölgede yaşayan birçok Afgan bölgenin bir parçası haline gelmişti.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.