Her gün hurma yemeniz için 9 neden

Her gün hurma yemeniz için 9 neden

Yapılan bir araştırma, neden her gün hurma yememiz gerektiğini ortaya koyuyor.

Hurmalar oldukça besleyici bir meyve olmasının yanında sağlık açısından da pek çok faydası vardır. Yapılan bir araştırma, neden her gün hurma yememiz gerektiğini 9 maddeyle sıraladı.

Hurma, potasyum, fosfor, magnezyum ile A ve B vitamini içerdiğinden şeker açısından zengindir. Her 100 gram hurma 275 kalori ve 7,5 gram diyet lifi içerir.

Çok lezzetli ve sağlıklı olduğu için günlük diyete, hurmaların dahil edilmesi uzmanlar tarafından önerilir.

Hurma, Akdeniz mutfağında birçok tarifin bir parçası olmasıyla birlikte bazı hamur işlerinde de malzeme olarak kullanılmaktadır.

Yazar Cristina de Las Irras, İspanyol dergisi Miarevista tarafından yayınlanan raporunda, "Hurma yetiştiriciliği Güneydoğu Asya ve Kuzey Afrika'da 6 bin yıldan fazla bir süre önce başladı. Daha sonra yüksek sıcaklıklara sahip ülkelere yayıldı'' dedi.

Keldaniler, mahsulleriyle yaşadıkları ve liflerini dokudukları için hurma ağacına hayat ağacı ismi verdiler.

Palmiye ağaçlarının farklılık göstermesine binaen sayısız hurma türü vardır. Örneğin, Medjoul hurmaları en çok tüketilen hurma türlerinden biri olmakla birlikte kızarmış karamel aromasına sahiptir ve genellikle tatlı bir hamur elde etmek için fırınlama ve ezmelerde kullanılır.

Tunus Hurmalarına (Deglet Nur) gelince, dünyanın en çok satan hurma türlerinden biri olarak kabul edilir. Yumuşak, yarı kuru ve çok tatlı değildir. Doğal haliyle yenebilir veya birçok yemek tarifinde kullanılabilir.

Hurmanın faydaları

1- Kabızlığı önler

Yazar, hurmaların kabızlığı önlemeye yardımcı olan çok fazla lif içerdiğini belirtiyor. Hurmaları bir gece suda bırakıp, sabah suyunu içebilir ve ıslatılmış hurmaları yiyebilirsiniz.

2- Gözlere iyi gelir

Hurma, görme yetisini artırmasıyla birlikte erken yaşta ortaya çıkan ve insanların gün içinde net görebildiği ancak karanlık bir alana girerken görme yetilerinin zayıfladığı bir göz hastalığı olan gece körlüğünü tedavi etmeye yardımcı olur. (A vitamini içermesiyle)

3- Açlığı unutturur

Hurmalar, vücut tarafından kolayca emilen şekerleri yavaş yavaş salarak açlığın üstesinden gelmemize yardımcı olur ve bizi daha uzun süre tok hissettirir.

4- Çocuklar için bir enerji kaynağı

Hurma, yüksek miktarda karbonhidrat ve şeker içerdiğinden çocuklar için yararlı bir besin kaynağıdır. Dahası, sporcular güçlerini geri kazanabilmek için hurma yemelidir.

5- Sağlıklı gebelik

Hamilelik esnasında kadınların günlük ekstra kaloriye ihtiyacı vardır. Hurmalar önemli oranda besin, vitamin ve mineral sağlar.

6- Antioksidanlar

Hurma, cilt yaşlanmasını geciktiren ve serbest radikallerin neden olduğu hasarı azaltan antioksidanlar açısından zengindir.

7- Beyin sağlığı

Yazar, hurma yemenin hafıza aktivitesini, dikkati ve odaklanmayı geliştirdiğine de dikkat çekti.

8- Uykusuzluk karşıtı

İspanyol yazar, hurmaların uykuya yardımcı olduğunu çünkü melatonin hormonunun oluşumunu uyaran, uyku döngüsünün düzenlenmesinde önemli bir rol oynayan ve beyindeki epifiz bezi tarafından üretilen bir hormon olan amino asit Triptofan (uyku hormonu olarak da bilinir) içerdiğini söyledi.

9- Zararlı kolesterolün düşmanı

Hurma, içerdiği yüksek lif yüzdesi nedeniyle kandaki kolesterol seviyesini düşürür.

Hurmanın korunması

Yazar, hurmaları korumak için hava geçirmez cam kaplarda, ışıktan uzak bir yerde saklanmaları gerektiğini ifade ederken, bu sayede hurmaların uzun süre kalitesini ve tazeliğini koruyacağını belirtiyor.

Hurma yemenin tavsiye edilmediği durumlar nelerdir?

Hurmalar çok fazla kalori içerdiğinden kilo verme diyetinde olan kimseler tarafından az miktarlarda yenmelidir.

Özellikle şeker hastaları, kan şekerini yükseltebilecek derecede yüksek oranda şeker içerdiğinden buna dikkat etmeleri gerekir.

Ayrıca, hurma yedikten sonra dişlerinizi fırçalamamanız durumunda diş çürümesiyle karşılaşmanız mümkündür.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.