'Her Musullu potansiyel birer IŞİD üyesi'

'Her Musullu potansiyel birer IŞİD üyesi'

Operasyondan sonra, Musul halkı baskı ve tecrit altında bir yaşam sürüyor.

Haziran 2014'te IŞİD kenti kontrol altına almadan önce Musul'un nüfusunun 2 milyondan fazla olduğu tahmin ediliyordu. Yüzde 90’a yakını Sünni Arap olan Musul’da, Kürtler, Şii ve Sünni Türkmenler, Hristiyanlar ile Ezidiler yaşıyordu.

IŞİD'in kenti kontrol altına almasının ardından başta Şii Türkmenler olmak üzere, Hristiyan ve Ezidilerin tamamına yakını kenti terk etti. Kürtlerin ise büyük bir kısmı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bölgesine göç etti.

Musul Operasyonu 

Kentin IŞİD kontrolüne geçmesinden yaklaşık 2 yıl 4 ay sonra Bağdat hükümeti güçleri ABD öncülüğündeki koalisyonun desteğiyle kenti IŞİD'ten geri almak için bir operasyon başlattı. Başlatılan operasyona İran'ın desteklediği Şii milis yapılanması olan Haşdi Şaabi ve Kürt Peşmerge güçleri de katıldı. Gelinen süreçte kentin doğu yakası IŞİD'ten tamamen geri alındı. Halen çatışmaların devam ettiği batı yakasının ise kısa bir süre içinde hükümet ve Şii milislerin kontrolüne gireceği ifade ediliyor.

Kent halkına yönelik baskı ve tecrit

Kentin doğu yakasında askeri operasyonların sona ermesiyle birlikte kent sakinlerine yönelik gözaltı ve tutuklamalar görülmeye başlandı. Bağdat hükümeti güçleri düzenledikleri ev baskınlarıyla 'IŞİD'e yardım ve yataklık' ettiğini öne sürdüğü kişileri gözaltına aldı.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, göazltına alınan kişilerin nereye götürüldüğü bilinmiyor. Kentin doğu yakasına yönelik düzenlenen askeri operasyonun sona ermesinin ardından yüzlerce kişinin Bağdat hükümeti güçleri tarafından gözaltına alındığını ifade eden kaynaklar, konu ile ilgili hükümet kaynaklarının hiçbir şeffaflık göstermediğini dile getiriyor. 

Gözaltına alınan kişilerin tamamının erkeklerden oluştuğunu aktaran kaynaklar, ailelerin, gözaltına alınan kişilerin hayatlarından endişe ettiklerini ifade ediyor. Ayrıca, gözaltına alınan bu kişilerin kendilerini savunacakları bir hukuki yapının Irak'ta mevcut olmadığına da dikkat çekiliyor.

'Her Musullu potansiyel birer IŞİD'li'

Kentin doğu yakasında Bağdat hükümeti güçlerinin şüphelendikleri kim olursa, IŞİD mensubu olmak ile suçlayıp gözaltına alınabildiğini ifade eden kaynaklar, Bağdat hükümeti güçlerinin gözünde 'her Musullunun potansiyel bir IŞİD üyesi' olarak görüldüğünü ifade ediyor.

Musul kenti doğu yakasında gözaltına alınan sivillerin tamamı IŞİD yöneticisi olmak veya IŞİD'e yardım ve yataklık etmek iddiasıyla suçlanıyor.

Geçtiğimiz gün kentin doğu yakasında gözaltına alınan Musullular:



'Uyuyan hücreler'

Kentin doğu yakansında geçtiğimiz ay IŞİD'in düzenlediği saldırının ardından kentteki sivillere yönelik baskıyı arttıran Bağdat hükümeti güçleri, kentte IŞİD'in uyuyan hücre yapılanmaları olduğunu ifade ederek, gözaltı sayısını ikiye katlamış durumda. Yerel kaynaklar ise gözaltına alınan kişilerin IŞİD ile bir ilgilerinin olmadığını belirtiyor.

'Kentin batı yakasında binlerce sivil mahsur'

Öte yandan Birleşmiş Milletler'in dün yaptığı açıklamaya göre, çatışmaların devam ettiği kentin batı yakasında yaklaşık 20 bin sivil mahsur durumda. Kentin batı yakasından kurtulmayı başaran siviller ise, kentteki insani durumun oldukça kötü olduğunu, temiz su, yemek ve ilaç gibi temel insani ihtiyaçları bulunamadığını belirtiyor.

Kentin batı yakasından kurtulmayı başarabilen siviller, hava saldırıları sebebiyle kimsenin evde duramadığını, sokaklarda kaçıştığını aktarıyorlar. Evlerinde saklananların hava saldırıları sonucu öldüğünü aktaran siviller, kentte enkaz altında çok sayıda sivilin bulunduğunu ifade ediyorlar.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.