Her yıl 1,35 milyon kişi trafik kazalarında ölüyor

Her yıl 1,35 milyon kişi trafik kazalarında ölüyor

Dünya Sağlık Örgütü, trafik kazalarında her yıl 1,35 milyon kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2018 yol güvenliği raporu yayınlandı, her yıl 1,35 milyon kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Rapor, trafik kazası sonucu yaralanmaların, 5 ila 29 yaş arası çocuk ve gençlerde en önemli ölüm nedeni olarak ortaya çıktığını ortaya koydu.

Bölgeler arasındaki farklılık

Rapor, trafik kazalarında ölümlerin, fakir ülkelerde, zengin ülkelere oranla üç misli daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Trafik kazalarında ölüm oranında Afrika ilk sırada geliyor. 100 bin kişi temel alındığında, 26,6 kişi bu kıtada trafik kazası sonucu hayatını kaybediyor. Bu oran, Avrupa’da 100 bin kişide 9,3. Dünyada trafik kazalarında ölenlerin yüzde 44’ü Afrika, yüzde 36’sı Doğu Akdeniz ülkelerinde yaşıyor.

Trafik kazaların sonucu ölenlerin yüzde 26’sını yayalar ve bisiklet sürücüleri oluşturuyor. Trafik kazalarında ölenlerin yüzde 28’i ise motosiklet sürücüleri ve yolcular.

Ancak, bazı bölgelerde motosiklet sürücüleri ve yolcuların ölüm oranı çok daha fazla. Örneğin, Güneydoğu Asya’da trafik kazalarında ölen motosiklet sürücüleri ve yayaların oranı yüzde 48, Batı Pasifik ülkelerinde yüzde 36.

Trafik yasaları önemli

Raporda, dünyanın dört bir yanında ülkelerin trafik yasaları da mercek altına alındı. Buna göre, 3 milyar kişinin yaşadığı 46 ülkede uygulanan hız limiti, trafik kazalarının oranını düşmesinde önemli rol oynuyor.

Yine 2,3 milyar kişinin yaşadığı 45 ülkede alkollü araba kullanımına getirilen yasak ve 2,7 milyar kişinin yaşadığı 49 ülkede motosiklette kask giyme zorunluluğu da, ölü sayısının düşmesinde önemli rol oynuyor.

Bunlardan en önemlisi ise 5,3 milyar kişinin yaşadığı 105 ülkede getirilen kemer takma zorunluluğu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.