Hesabınızın şifresi '123456' gibi basitse dikkat edin!

Hesabınızın şifresi '123456' gibi basitse dikkat edin!

Bilgisayar güvenliğinde en zayıf halkayı insanlar oluşturuyor. Peki siber suçluların işini kolaylaştıran hatalar yapmaktan nasıl kurtulabiliriz?

Kendinize sorun: En son ne zaman verilerimi yedekledim? Kaç farklı online hesabımda aynı şifreyi kullanıyorum? Kaç e-postadaki linke kimin yolladığını bilmeden tıkladım?

Basit şifreler hesabın ele geçirilmesine neden olur?

Şifre seçimlerimizde ne kadar kötü olduğumuza dair her yıl çok sayıda örnek görüyoruz. Bunlar "123456" veya "password" ile başlayıp, biraz daha gelişmiş "12345678" veya "admin" şifrelerine ilerleyen bir skalada değişiyor. Bunun gibi şifreler kullanıyorsanız, elinde bir çekiçle klavyeye birkaç saat boyunca rastgele vuran bir çocuk bile sizin hesabınızı ele geçirebilir.

Kimlik ve erişim yönetimi şirketi OneLogin'den Thomas Pedersen, "Pek çok kişi şifrelerini unutuyor ve sonrasında bilgisayar destek hatlarının onlara verdiği geçici şifrelerle yola devam ediyor" diyor ve ekliyor:

"Sorun bu geçici şifrelerin bir ay gibi uzun süreler boyunca kullanılabilmesi. Bu yüzden büyük şirketlerde yüzlerce kişinin aynı şifreyi kullanması mümkün.

6 adımda şifre güvenliği

  1. Aklınızda tutabileceğiniz en uzun şifreyi seçin, en az sekiz karakterden oluşsun
  2. Büyük ve küçük harfleri semboller ve rakamlarla birlikte kullanın
  3. Çocuğunuzun veya tuttuğunuz takımın adı gibi tahmin etmesi kolay şifreler seçmeyin
  4. Şifrelerinizi başka insanlarla paylaşmaktan sakının
  5. İki aşamalı güvenlik kullanın, şifrenizi girdikten sonra cep telefonunuza gelen ikinci bir şifreyle hesaplarınıza erişin
  6. Dashlane, Sticky Password veya Roboform gibi bir şifre yöneticisi kullanmayı değerlendirin

Siber güvenlik şirketi Bromium'un kurucularından Ian Pratt, bilgisayarlarımıza indirmememiz gereken şeyleri indirme konusunda da epey 'salakça' davrandığımızı söylüyor.

Tıkladığımız linklerde güvenlik sistemlerini aşmak için tasarlanmış kötü niyetli yazılımlar bulunma ihtimali var. Bunlar verilerimizi çalabilir ve hatta cihazlarımızın kontrolünü ele geçirebilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.