Hikmetyar Kabil'e döndü

Hikmetyar Kabil'e döndü

Hükümetle barış anlaşması imzalayan silahlı muhalif gruplardan Hizb-i İslami Partisinin lideri Gülbeddin Hikmetyar, destekçileriyle buluştu.

Afganistan'ın en büyük ikinci militan grubu Hizb-i İslami lideri Gulbeddin Hikmetyar, hükümet ile barış anlaşması imzaladıktan sekiz ay sonra başkent Kabil'e döndü. Hikmetyar, anlaşma sonucu Afganistan anayasasını kabul etmiş, şiddet yöntemlerini sonlandırma taahhüdü vermişti.

Dün ülkeye gelen Hikmetyar, Afganistan'ın doğusundaki Celalabad kentinden başkent Kabil'e yoğun güvenlik önlemleri altında gitti.

Hikmetyar'ın konvoyuna Afgan ordusunun bir helikopteri de eşlik etti.

DESTEKÇİLERİ İLE BULUŞTU

Bugün Gazi Stadyum'unda toplanan taraftarlarına seslenen Hikmetyar, Afganistan'da barış için dağlardan indiklerini söyledi. Afganistan yönetimini eleştiren Hikmetyar, devletin başında bir kişinin olması gerektiğini aksi halde bazı anlaşmazlıklar çıkacağını belirtti. Hikmetyar, ''Afganistan'da tam anlamıyla İslami bir devletin kurulmasını, Afganistan'ın bağımsızlığını ve savaşın bitmesini isteyenler bizim kardeşimizdir'' dedi. Şiddet gruplarının içinde de iyi ve kötülerin olduğunu ifade eden Hikmetyar, kötü olanların karşısında olacaklarını kaydetti.

TALİBAN'A ÇAĞRI YAPTI

Taliban örgütüne barış çağrısı yapan Hikmetyar, tüm sorunların konuşarak çözüleceğinin altını çizdi. Hikmetyar, geçmişte yaşanan olumsuzlukların unutulması ve herkesin önüne bakarak ülkenin geleceği için çalışması gerektiğini vurguladı. Hizb-i İslami'nin kadın haklarını İslam çerçevesi dahilinde savunacağını dile getiren Hikmetyar, kimsenin bu konuda endişelenmemesini istedi. Hikmetyar, barış anlaşmasının imzalanmasıyla anayasayı kabul ettiklerini sözlerine ekledi.

HİKMETYAR KİMDİR?

1996-97 yılları arasında ülkenin başbakanlığını da yapmış olan Hikmetyar, 1980'lerde Sovyetler birliği işgaline karşı savaşan yedi örgütten birinin lideriydi. Hikmetyar, Taliban'ın ülkedeki gücünü artırmasının ardından 1996'da Kabil'i terk etmek zorunda kalmış, 2003'te ise ABD tarafından terörist ilan edilmişti. Birleşmiş Milletler'in de yaptırım listesinde bulunan Hikmetyar'a yönelik yaptırımlar, geçen yıl imzalanan barış anlaşmasının ardından, Afganistan hükümetinin başvurusu sonucu kaldırılmıştı. 1980'lerde Hikmetyar bir gerilla lideri olarak Sovyetler işgali sonrası dönemde, kente hedef göstermeden ateş açması nedeniyle "Kabil kasabı" olarak anılmaya başlanmıştı. 1980'lerde Sovyetler birliği işgaline karşı savaşan yedi örgütten birinin lideri olan Hikmetyar, 1990'larda Kabil'in kontrolü için diğer mücahit fraksiyonlarla çatışırken işlediği suçlarla hatırlanıyor.

ANLAŞMANIN ÖNEMLİ OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Hizb-i İslami'nin ülke genelinde destekçileri var ve hükümetin bu örgütle barışmasının bazı Taliban liderlerini de barış için cesaretlendirebileceği düşünülüyor. Bu anlaşma bazılarınca Afganistan için önemli bir adım olarak görülse de, bunun hükümet içindeki çatlakları derinleştirebileceğinden endişelenenler de var.

SÖZ KONUSU BARIŞ ANLAŞMASI

Devlet Başkanı Eşref Gani ile Hizb-i İslami Partisi lideri Hikmetyar arasında geçen yıl barış anlaşması imzalanmıştı.

Anlaşma maddeleri arasında Gülbeddin Hikmetyar ve parti üyelerinin adlarının uluslararası kara listeden çıkarılması, Kabil'de güvenle yaşayabilmeleri için ayrı bir kışla yapılması, devlet imkanlarından yararlanmalarının sağlanması ve tutuklu parti mensuplarının serbest bırakılması yer alıyor.

Hizb-i İslami Partisi, 14 yıldır Afganistan hükümetine karşı savaşıyordu. Örgüt üyeleri birçok kez Kabil başta olmak üzere çeşitli kentlerde güvenlik güçlerini ve yabancıları hedef alan saldırılar düzenlemişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.