Hindistan'da Allahabad kentinin adı Prayagraj olarak değiştirildi

Hindistan'da Allahabad kentinin adı Prayagraj olarak değiştirildi

Uttar Pradeş eyaleti lideri aşırı sağcı vaiz Yogi Adityanath, Allahabad kentinin adının Prayagraj olarak değiştirilmesi kararını onadı.

Hindistan'ın kuzeyindeki Allahabad kentinin adı, aşırı sağcı Hindu gruplarının baskıları sonunda Prayagraj olarak değiştirildi.

Babür İmparatoru Ekber Şah, asıl adı Prayag olan kente 1583'te İlahabad adını vermişti. Daha sonra oğlu Cihan Şah, kentin adını Allahabad olarak değiştirdi.

Hindistan'ın en kalabalık eyaleti olan Uttar Pradeş'teki yerel hükümet, isim değişikliğine ilişkin düzenlemeyi bugün onayladı.

Kentin yeni adı Sanskritçe'de "Adak yeri" anlamına geliyor. Hindu inancına göre, evrenin yaratıcısı, ilk adağını kentte Ganj, Yamuna ve Sarasvati nehirlerinin buluştuğu noktada sundu.

Eyalet Başbakanı aşırı sağcı Hindu vaiz Yogi Adityanath, muhalefet partilerinin tepkisine neden olan kararı, çoğunluğun isteği üzerine aldıklarını öne sürdü.

Eyaletin Sağlık Bakanı Nath Singh da isim değişikliğini "Kentin adı en başından beri Prayagraj'dı. Karara itiraz edenler, ailelerinin kendilerine verdiği isimleri değiştirilseydi ne hissederlerdi?" diye savundu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.