Apoorva Nand

Apoorva Nand

Hindistan'da seçim sonuçları neden umut vadediyor?

Hindistan'da seçim sonuçları neden umut vadediyor?

Cumartesi günü Hindistan'da altı hafta süren seçimler, anketlerin iktidardaki Bharatiya Janata Partisi (BJP) için ezici bir üstünlük öngörmesiyle sona erdi. Başbakan Narendra Modi'den ilham alan BJP liderleri, hedeflerinin Hindistan Parlamentosu'nun alt kanadı olan 543 sandalyeli Lok Sabha'da 400 sandalye elde etmek olduğunu defalarca açıkça belirtmişlerdi. Ancak oylama onlar için pek de iyi sonuçlanmadı.

Salı günü resmi sonuçlar BJP'nin 240 sandalye kazanabildiğini gösterdi. 2019 seçimlerine göre 63 sandalye daha az kazanan parti son 10 yılda elde ettiği çoğunluğun da gerisinde kaldı. Müttefikleriyle birlikte yine de bir sonraki hükümeti kurabilecekler, ancak Hintli seçmenlerin ona istediği mutlak yetkiyi vermediği açık.

Bunun yerine Hindistan halkı demokrasiye yeniden anlam kazandırdı. Demokrasinin tek bir fikrin ve tek bir sesin tam hakimiyetine karşı olduğunu bir kez daha teyit ettiler. Çok dinli ve çok kültürlü bir Hindistan'da, bir dinin takipçilerinin tecrit edilmesini ve çoğunluğun onlara karşı seferber edilmesini kabul etmediklerini gösterdiler. Laik Hindistan'a, yeni bir BJP hükümeti altında bile siyasi değişim potansiyeli olduğuna dair umut verdiler.

Bizi buraya getiren seçim kampanyası dönemi olağanüstüydü. Modi seçimleri kendisiyle ve mutlak güç arayışıyla ilgili hale getirdi. Ziyaret ettiği her seçim bölgesinde seçmenlere kendisine oy verdiklerini ve tüm adayların onun temsilcileri olduğunu söyleyerek kampanyanın yüzü oldu.

Modi ayrıca imparatorluk hırslarını da açıkça ortaya koydu. Kendisini bir Hindu imparatoru olarak tanıttı ve halkı aslında 16. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar Hindistan'ı yöneten Müslüman hanedan Babürlerin zulmünün intikamını aldığına ve Hindistan'da ilk kez kendi yönetiminde Hinduların egemenliğinin kurulduğuna ikna etmeye çalıştı. Bir Hindu ulusunun yolda olduğunu ve bunu başarmak için iktidarda olması gerektiğini savundu.

Buna paralel olarak Modi Müslüman karşıtı söylemlere de başvurdu. Konuşmaları Müslüman toplumuna karşı hakaret ve nefretle doluydu. Muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongresi partisinin, mülklerini ve diğer kaynaklarını ellerinden alıp Müslümanlara vereceğini söyleyerek seçmenlerini korkutmak için umutsuz ve tehlikeli bir girişimde bulundu. Muhalefeti Hindu karşıtı ve Müslüman yanlısı bir siyasi güç olarak tasvir etti.

Ancak seçim kampanyasını sadece Müslüman karşıtı, Hindu milliyetçisi bir platformda yürütmek geri tepti. Modi, seçmenlerinden Müslüman karşıtı bir yetki istedi ve bunu alamadı. Bu, Hindistan'da nefret siyasetinin yükselişinin bir sınırı olduğunun göstergesidir. Aynı zamanda kutuplaştırıcı söylemler uğruna insanların günlük ihtiyaçlarını göz ardı etmenin bir hata olduğunun da göstergesidir.

Konuştuğum tüm Hindu gençler bana, bu hükümetin kendilerini bir Hindu ulusu inancına inandırarak bugünlerini mahvettiğini söyledi. Şimdi ise onlar için iş imkanları yok ve ekonomik beklentileri de yok. Hindistan'ın kırsal kesimlerinde ekonomik sıkıntı hissedilir boyutta. Gençler Modi'nin beceriksizliğini Hindu milliyetçiliği ve Müslüman karşıtı nefret söylemleriyle gizlediğini gördü ve birçoğu ona karşı kampanya yürütmeye karar verdi.

BJP ayrıca Ocak ayında Modi'nin en çok saygı duyulan Hindu tanrılarından biri olan Ram'a adanmış yeni bir tapınağı açtığı Ayodhya seçim bölgesinde de önemli bir sembolik yenilgiye uğradı. Ayodhya şehri, 16. yüzyıldan kalma Babri Camii'nin 1992'de yıkılması ve ardından yerine Hindu tapınağının inşa edilmesiyle Hindu milliyetçi siyasetinin ve BJP'nin yükselişinde merkezi bir rol oynadı. Tapınağın açılışı BJP'nin seçim kampanyasının kilit noktalarından biriydi. Bununla birlikte Ayodhya halkı iktidar partisine oy vermedi.

Modi, dönüştürdüğünü iddia ettiği bir başka kutsal şehir olan Varanasi'de de 150 binden biraz fazla oyla kendi koltuğunu kazandı ki bu, neredeyse 480 bin oyla kazandığı 2019 seçimlerine kıyasla çok daha küçük bir farktı.

İnsanlar, partinin anayasayı değiştirmek için mutlak çoğunluğu kullanabileceği korkusuyla da BJP'ye karşı oy kullandı. Dalitler ve yoksullar bu olasılığa karşı seferber oldular ve anayasa ile kazandıkları tüm hakların ellerinden alınacağından endişe ettiler.

Yıllar süren rekabetin ardından nihayet INDIA ittifakı bayrağı altında birleşen muhalefet de Hindistan'ın anayasal demokrasisini savunmak için seçmenleri bir araya getirme konusunda iyi bir iş çıkardı. Seçimi fiilen kaybetmiş olsa da Lok Sabha'daki konumunu iyileştirdi ve bunu sayısız zorluk karşısında yaptı.

Seçimden önce muhalefet, bağış toplama konusunda BJP'nin çok gerisinde kalıyordu. Durum, en büyük muhalefet partisi olan Kongre'nin hesabından devlet kurumları tarafından zorla para çekilmesi ve banka hesaplarının mühürlenmesiyle daha da kötüleşti.

Muhalefet liderleri de yetkililer tarafından tacize uğradı, bazıları baskınlara uğradı ve haklarında davalar açıldı. İki muhalefet partisinin üyesi olan Jharkhand ve Delhi başbakanları seçimlerin başlamasından sadece aylar önce tutuklandı

Muhalefet aynı zamanda düşmanca bir medya ortamıyla da mücadele etmek zorunda kaldı. Geçtiğimiz 10 yıl içinde hakim medya kuruluşları BJP'nin propaganda platformlarına dönüştürüldü. Seçim kampanyası sırasında ana akım medya muhalefete karşı açık bir önyargı sergiledi.

Tüm bunların yanı sıra, Hindistan tarihinde ilk kez Seçim Komisyonu da açıkça BJP lehine çalıştı. Modi ve partisi tarafından seçim davranış kurallarının defalarca ihlal edilmesi karşısında sessizliğini korudu ve seçmen baskısı ve seçmen listesi manipülasyonu şikayetlerine göz yumdu.

Hintli seçmenlerin BJP'ye ve diğer siyasi elitlere gönderdiği mesaj açık. Nezaket ve karşılıklı saygının geri gelmesini istiyorlar. BJP'nin belirli toplulukları aşağılayan, hakaret eden ve onları şeytanlaştıran küfürlü siyasi dilini reddediyorlar. Modi liderliğindeki BJP'nin Hindistan'ın anayasal düşüncesine yönelik tehdidinin farkındalar.

Hintli seçmenler Hindistan'da laikliğin korunması, azınlıkların haklarının korunması ve çoğulcu bir topluma saygı gösterilmesi için bir yetki verdi. Bu eşitlik, özgürlük, adalet ve kardeşlik değerleri lehine bir yetki. Hindistan'ın anayasal kurumlarının bunun anlamını kavrayacakları ve anayasal sorumluluklarını yerine getirmek için yeterli cesaretlerini toplayabilecekleri umulmalı.

Bu yetki aynı zamanda BJP'nin kendisini Modi'nin kibirli pençesinden kurtarması ve normal bir siyasi parti olarak işlev görmeye başlaması için de bir fırsat. Şu anda BJP'deki herkes parti liderinin bir uşağı ya da kölesi haline gelmiş durumda. Siyasi gözlemciler BJP'nin tüm güçlü liderlerinin, Amit Shah ile birlikte partiyi ele geçiren Modi tarafından ya saf dışı bırakıldığını ya da marjinalleştirildiğini belirtiyor.

Bu seçim sonuçları Hindistan'a kendini bildiği haliyle bir şans verdi. Son 10 yılda Hindu milliyetçiliği siyasetinden ağır yara alan Hindistan artık yaralarını sarabilir.


Al Jazeera'da yayınlanan bu değerlendirme Mepa News okurları için Türkçeleştirilmiştir. Değerlendirmede yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 1702 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Apoorva Nand Arşivi