Hindistan'da zina yasak olmaktan çıktı

Hindistan'da zina yasak olmaktan çıktı

Hindistan Yüksek Mahkemesi zinanın suç olmadığına hükmetti. Zinanın yasaklanmasını sağlayan yasanın, bir kişinin başvurusu üzerine alındığı duyuruldu.

Hindistan Yüksek Mahkemesi zinanın suç olmadığına hükmetti.

Hindistan Yüksek Mahkemesi'nin zinayı yasaklayan yasayı kaldırma kararını, "kadınlara ve erkeklere ayrımcılık yapıldığını" gerekçe gösteren bir kişinin başvurusu üzerine aldığı bildirildi.

Yasada, "evli bir kadınla kocasının izni olmadan ilişkiye giren erkekler" zina suçu işlemiş sayılıyordu. Yasa gereği evli bir kadınla cinsel ilişkiye giren erkeklere beş yıla kadar hapis ya da para cezası veriliyordu.

Yüksek Mahkeme'nin beş yargıcının oy birliğiyle aldığı kararın açıklandığı metinde, "Zinayı ceza gerektirecek bir suç olarak değerlendirmek geriye doğru bir adımdır" gerekçesi öne sürüldü. Yüksek Mahkeme yargıcı D. Y. Chandrachud yasanın "kadının sahip olduğu cinsel özerkliğe aykırı olduğunu" belirtilerek, "kadınların eşinin isteğine boyun eğmesini" öngördüğünü söyledi. Kararda "yasanın kadınları haysiyet ve bireysel seçimden yoksun bıraktığı ve eşlerine kadınları eşya gibi kullanma ruhsatı verdiği" söylendi.

Hindistan'da Yüksek Mahkeme yine bu ay, yürürlükte olan ve eşcinsel ilişkiyi yasaklayan bir yasayı iptal etmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.