Hindistan'dan İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Reisi'ye ziyaret

Hindistan'dan İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Reisi'ye ziyaret

Hindistan Dışişleri Bakanı Jaişankar, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Reisi'yi ziyaret etti. Reisi henüz görevine başlamadığından bu ziyaret oldukça ilginç bulundu.

Hindistan'ın Dışişleri Bakanı Subramaniam Jaişankar, İran'da yeni seçilen Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi ziyaret etti.

"İlginç bir ziyaret"

İran'da Hasan Ruhani'nin Cumhurbaşkanlığı görev süresi Ağustos'ta sona erecek ve yerini İbrahim Reisi alacak. Buna rağmen Jaişankar'ın Ruhani'yi ziyaret etmeyip, geçtiğimiz 18 Haziran'da cumhurbaşkanı seçilen Reisi'yi ziyaret etmesi ilginç ve diplomatik teamüllere aykırı bulundu.

"İran-Hindistan ilişkileri daha ileri boyuta taşınacak"

Jaişankar ve Reisi'nin görüşmesinin ardından yapılan açıklamada Hindistan ve İran'ın uzun yıllardır süren iyi ilişkilerine, işbirliklerine ve ekonomik projelerine atıfta bulunularak bu iyi ilişkilerin daha da geliştirilerek geleceğe taşınmasını istedikleri belirtildi.

Afganistan'a geniş yer verildi

Açıklamada Afganistan konusuna da geniş yer verildi. İran ve Hindistan geçmişte olduğu gibi gelecekte de Afganistan konusunda ortak hareket edeceklerini ifade ettiler.

Bu mesaj yeni dönemde de İran ve Hindistan'ın Taliban karşısındaki güçlere destek vereceği şeklinde yorumlandı. İran ve Hindistan müttefik olarak çalışarak Afganistan'da iktidara geldiği 1996'dan bu yana Taliban'ın karşısındaki güçlere destek veriyor.

1990'lı yıllardan itibaren bölgede İran ile Hindistan'ın, Pakistan ile Çin'in yakın ilişkileri ve işbirliği dikkat çekiyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.