Hindistan'dan S-400 açıklaması

Hindistan'dan S-400 açıklaması

Hindistan Genelkurmay Başkanı, S-400 satın almaları halinde ABD'nin yaptırımlarıyla karşılaşacaklarını bildiklerini ancak bağımsız bir politika izlediklerini söyledi.

Hindistan Genelkurmay Başkanı Bipin Rawat, Rusya’dan silah satın alınması halinde ABD’nin yaptırım uygulayabileceğini bildiklerini fakat ülkesinin bağımsız bir politika izlediğini söyledi.

Hint medyasında yer alan habere göre Genelkurmay Başkanı Rawat, “Evet, bize karşı yaptırımlar olabileceğini anlıyoruz. Ama biz bağımsız bir politika uyguluyoruz. Yeni Delhi ve Washington arasındaki ilişkilerin gelişimi nedeniyle Rusya endişelenmemeli. Rusya, ABD ile teknoloji iletişimini sürdürmemize rağmen, bağımsız bir politika izlediğimizden emin olabilir. Gelecekte ABD ile büyük zorluklarla karşılaşabileceğimize rağmen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakanı Narendra Modi S-400 alımı anlaşmasına imza attı” dedi.

Rusya ve Hindistan, birkaç gün önce S-400 hava savunma sistemlerinin temin edilmesini içeren 5.4 milyar dolarlık anlaşmaya imza attı. Hindistan, dünyadaki benzeri olmayan bu gelişmiş füze sistemleri için Çin ve Türkiye’den sonra üçüncü dış alıcı olacak.

ABD ise Rusya savunma sanayi ile iş yapan şirketleri cezalandırmayı ön gören CAATSA yasasını uyarınca yaptırım ihtimalini dışlamayarak, Delhi’nin bu Rus füze sistemlerini satın almayı planlaması konusunda endişelerini dile getirdi.

Hindistan’ın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri dahil silah alma planlarından endişe duyduklarını belirten ABD Savunma Bakan Yardımcısı Randall Schriver, bu planlar yüzünden yaptırım uygulayabileceklerini söyledi.

Hindistan’ın, savunma alanında Rusya’yla geçmişten gelen ilişkileri kabul ettiklerini dile getiren Schriver, gelecekte bu ülkeyi kendilerine çekmek istediklerini belirterek, “Biz Hindistan’la geçmişini değil, geleceğini konuşmak istiyoruz. Rusya’nın kendi geleceğine bakın. Gerçekten uzun gelecekte stratejik partnerlik yapmaya değer bir ülke olduğunu düşünmüyorum. Biz daha iyi, daha güvenilir partner olabiliriz” dedi.

Rusya ve Hindistan, askeri-teknik işbirliği konusunda en büyük ve en eski ortaklar arasında yer alıyor. Hint ordusunun kullandığı silah ve askeri teçhizatın yüzde 70’inden fazlası, Rusya ve Sovyetler tarafından üretildi.

Rusya, her yıl Hindistan’a birkaç milyar dolar değerinde ekipman ve silah temin ediyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.