Hizbullah, 3 Yıl Sonra En Büyük Kaybını Yaşadı

Hizbullah, 3 Yıl Sonra En Büyük Kaybını Yaşadı

Hizbullah'ın Güney Halep'te son bir haftada yaşadığı can kayıpları 2013 yılındaki Kusayr savaşını solladı.

Hizbullah Suriye'deki savaş boyunca en çok sayıda can kaybını 2013 yılındaki Kusayr çatışmaları sırasında yaşadı. Lübnan sınırında bulunan Kusayr kenti uzun süren çatışmalara sahne olmuş, IŞİD'in kuruluşu ve muhalifleri hedef alması sonrası savaşın seyri Hizbullah lehine değişmişti. 

Hizbullah, Kusayr savaşından üç yıl sonra Suriye'deki en büyük can kayıplarını son bir haftada Güney Halep'teki çatışmalar sırasında yaşadı. Güney Halep'teki çatışmalarda kaç İran askerinin öldüğü konusunda çelişkili raporlar veriliyor. Suriyeli aktivistler  çatışmalarda 27 Hizbullah üyesinin öldürüldüğünü duyururken Lübnanlı kaynaklar ölen 23 askerin bilgilerini yayınladı.  Öldürülen savaşçıların tümü Hizbullah'ın kalesi olarak görülen güney Lübnan'daki Bekaa ve Beyrut banliyölerinde yaşayan kişilerden oluşuyor. Güney Halep'te rejim yanlısı olarak akif savaşa katılanların önemli çoğunluğunu ise İran askerleri oluşturuyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi yönetici Rami Abdurrahman, Suriye'de yaşanan çatışmalarda bugüne kadar 1300 Hizbullah savaşçısının öldürüldüğünü iddia ediyor. Muhalefetin askeri kaynakları ise bu sayının çok daha fazla olduğu kanaatini taşıyor. Muhalif kaynaklar, 2014 yılında yayınladıkları ve öldürülen bin Hizbullah askerinin bilgilerinin yer aldığı listeyi delil göstererek, bu sayının şu an itibariyle 5 bin civarında olduğunu ileri sürüyor. 

Bununla birlikte Pazar günü de muhaliflerin çatı organizasyonu olan Fetih Ordusu ile Hizbullah arasındaki çatışmalar devam etti. Bu çatışmalar muhaliflerin rejim ile Halep arasındaki tedarik hattına olan yakınlığı ile bilinen Tel Hadir kentini ele geçirmek için yürüttüğü operasyonların bir sonucu.

Güney Halep'te son durum haritası:


Haritayı büyük ölçekte incelemek için tıklayınız.

Hizbullah karşıtlığı ile bilinen güçlü bir kaynaki Eşark el Evsat gazetesine verdiği demeçte, Hizbullah'ın son dönemde verdiği büyük kayıpların, Halep'te başlattığı savaşın örgütün çıkarlarına olmadığını gösterdiğini belirtti. Kaynak şunları da ekledi:

"Hizbullah'ın sürekli bir biçimde üyelerinin ölümünü duyuruyor olması, taraftarlarını da korkuya sevketmiş durumda. Taraftarlar, savaşın Hizbullah'ın ifade ettiği gibi sonuçlanmayacağı ve daha fazla ölüme yol açacağı konusunda endişeliler."

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.