Hizbullah, İsrail'in Beyrut'ta üst düzey Hamas yöneticisi Aruri'yi öldürmesine misilleme sözü verdi

Hizbullah, İsrail'in Beyrut'ta üst düzey Hamas yöneticisi Aruri'yi öldürmesine misilleme sözü verdi

Üst düzey Hamas yöneticisi Salih Aruri ve beraberindeki en az altı kişi dün akşam saatlerinde Beyrut'ta Hizbullah'ın kontrolündeki bir bölgede İsrail tarafından saldırıya uğramıştı.

Lübnan Hizbullah hareketi, İsrail'in Beyrut'ta Hamas’ın iki numaralı ismi Salih el Aruri'yi hedef almasına karşılık verme sözü verdi.

Lübnanlı Şii grup Salı akşamı yaptığı açıklamada "Bu suçun asla karşılıksız ve cezasız kalmayacağını teyit ediyoruz” dedi:

"Beyrut'un Dahiye bölgesinin merkezinde Salih el Aruri ve arkadaşlarını öldürme suçunu Lübnan'a, halkına, güvenliğine, egemenliğine ve direnişine karşı tehlikeli bir saldırı olarak kabul ediyoruz."

Hizbullah, Kassam Tugayları'nın iki komutanının da hayatını kaybettiği insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda Aruri'nin öldürülmesinin "Lübnan'a yönelik ciddi bir saldırı" olduğunu ve "parmaklarının tetikte" olduğunu da sözlerine ekledi.

Hizbullah, "Doksan gün süren katliam ve yıkımdan sonra Gazze'ye boyun eğdirememiş olan cani düşman, suikast yoluna başvuruyor" dedi.

İsrail ordu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, Hizbullah’ın misilleme tehdidine karşı “çok yüksek saldırı ve savunma seviyesinde” olduklarını ifade etti.

Hagari, saldırının sorumluluğunu kabul etmeden, "Her türlü senaryoya karşı yüksek bir hazırlık durumundayız" dedi.

Suikasttan saatler sonra Hizbullah, Merc yakınlarında bir grup İsrail askerine füzelerle saldırdığını açıkladı. Bu, Aruri'nin öldürülmesinden bu yana örgütün ilk sınır ötesi saldırısıydı.

Hizbullah saldırının Lübnan sınır kasabası Markaba'nın karşısında düzenlendiğini açıkladı.

Axios'un haberine göre İsrail suikasta karşılık olarak Hizbullah'ın uzun menzilli balistik füzeler ateşlemesine hazırlanıyor.

Hizbullah'tan farklı bir yanıt gelebilir

İsrail Aruri'nin öldürülmesini kamuoyu önünde üstlenmedi. Ancak Axios'a konuşan iki ABD'li yetkili saldırının arkasında İsrail'in olduğunu söyledi.

Yetkililer İsrail'in saldırı öncesinde Biden yönetimini bilgilendirmediğini vurguladı.

Üst düzey bir İsrailli yetkili de Axios'a yaptığı açıklamada, ABD'nin uçak gemisi saldırı gruplarından birini bölgeden çekeceğini açıklamasının ardından gelen saldırı konusunda Washington'a önceden bilgi verilmediğini söyledi.

Aruri'nin öldürülmesi Gazze'deki çatışmaların sınırların dışına taştığının son habercisi oldu.

Öte yandan Aruri'nin öldürülmesi Hizbullah'ın İsrail'e karşı daha büyük bir misilleme yapmasına yol açabilir ki Lübnanlı grup bugüne kadar sınır ötesi saldırılar düzenlerken çekingen davranıyordu.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah daha önce yaptığı bir açıklamada "Lübnan topraklarında Lübnanlı, Suriyeli, İranlı ya da Filistinli birine yönelik herhangi bir suikastın kesin bir karşılık bulacağını" söylemişti.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye, Axios

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum