"Hizbullah silahsızlandırılmalı"

"Hizbullah silahsızlandırılmalı"

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, Lübnan'ın Hizbullah tarafından gasp edildiğini ileri sürdü.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr bugün, 1 Kasım'da yaptığı açıklamada, Lübnan'ın Hizbullah tarafından gasp edildiğini ve ülkenin ancak İran destekli grupların silahlandırılması durumunda kalkınabileceğini söyledi.

Özellikle Suriye İç Savaşı'yla birlikte bölgede gücünü ve nüfuzunu belirgin şekilde arttıran Hizbullah'ın, uzun bir süredir durumdan kaygılı olan İsrail ve Suudi Arabistan'ın hızla yakınlaşmasına sebep olduğu değerlendiriliyor.

İran'ın bölgesel rakibi durumundaki Suudi Arabistan'ın, Tahran'ın desteklediği Hizbullah'ın bölgede her geçen gün daha da etkin hale gelmesinden büyük rahatsızlık duyduğu biliniyor. QHA'nın aktardığına göre İtalya'da düzenlenen bir konferansta konuşan el-Cubeyr, "Lübnan yalnızca Hizbullah'ın silahsızlandırılması durumunda ayakta kalabilir ve refaha kavuşabilir. Silahlı bir milis grubu varlığını sürdürdüğü müddetçe Lübnan'da barışın sağlanması imkansız." ifadelerini kullandı.

İran'ın Orta Doğu'daki huzursuzlukları körüklediğini öne süren el-Cubeyr, Lübnan'ın mevcut durumunu "trajik" olarak nitelendirdi. Yaklaşık bir ay önce, Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri, Suudiler'in baskısı neticesinde Riyad'da istifasını açıklayarak, Beyrut'ta halen çözümlenemeyen bir siyasi krizin fitilini ateşlemişti. Son gelişmelerle birlikte Suudi Arabistan ve İsrail'in İran'a karşı kurduğu örtülü ittifakta Lübnan bir ön cephe olarak tüm dikkatleri üzerine çekti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.