"Hizbullah Suriye'de Devlet Gibi Çatışıyor"

"Hizbullah Suriye'de Devlet Gibi Çatışıyor"

Suriye iç savaşında Esed rejimine destek veren Hizbullah, yeni bir asimetrik savaş metoduna geçiş yaptı.

Esed rejimine destek vermek amacıyla Suriye'deki savaşa dahil olan Hizbullah'la ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı.

Ortadoğu analisti James Harkin, bizzat Şam'da üst düzey Hizbullah yöneticilerinden edindiği bilgilerle Foreign Policy için kaleme aldığı makalesinde, "Hizbullah son günlerde Suriye'de ağır kayıp veriyor. Her gün gelen ölüm haberleri örgütte yeni bir dönem başlattı. Artık, Hizbullah, Esed'e destek veren milis örgütü gibi değil bizzat bir devlet gibi çatışıyor. Ve Suriye'deki Şii nüfus da Esed için değil, bizzat Hizbullh'ın yanında çatışıyor ve destek veriyor" yorumunda bulundu. 

Dünya Bülteni'nin haberine göre Harkin, Suriye'deki Şiilerin Hizbullah sempatisinin gün geçtikçe büyüdüğünü ve çok sayıda kişinin "Ben Hizbullah içerisinde değilim ama Hizbullah'tanım" dediğini de aktardı.

Hizbullah'ın yeni askeri örgütlenmesiyle cephe savaşı dışına çıktığını belirten Harkin, örgütün özerk yapıda yeni bir milis oluşturmaya doğru gittiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Suriye'de yaşanan mezhepsel, etnik ve kabile çatışmaları artık yeni bir döneme geçti. Hizbullah'ın düzensiz savaş örgütlenmesine büyük bir talep var. Sadece Şiiler arasında değil, Hristiyanlar arasında bile Esed rejimine olan güven azaldı, Hizbullah'a rağbet arttı."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.