Hizbullah'tan Lübnan'da İsrail işgaline karşı direniş mesajı
Hizbullah, İsrail’in Litani Nehri’ne kadar uzanan güvenlik bölgesi planının Lübnan için varoluşsal tehdit oluşturduğunu belirtti.
Lübnan Hizbullahı, İsrail ordusunun ülkenin güneyini işgal etmesine izin vermeyeceklerini açıkladı.
Hizbullah milletvekili Hasan Fadlallah, İsrail güçlerinin Litani Nehri’nin güneyine yerleşmesinin Lübnan için “varoluşsal bir tehdit” oluşturacağını söyledi.
Fadlallah, Reuters’a yaptığı açıklamada, İsrail’in böyle bir adım atması halinde örgütün buna karşı savaşacağını belirtti.
İsrail Savunma Bakanı Israel Katz ise daha önce yaptığı açıklamada, orduya Litani Nehri’nin güneyinde bir “güvenlik bölgesi” kurulması talimatı verdiğini duyurmuştu. İsrail’in kuzey sınırının yaklaşık 30 kilometre kuzeyinden geçen nehir, uzun süredir İsrail ile Hizbullah arasındaki fiili sınır hattı olarak görülüyor.
Katz, İsrail ordusunun Litani Nehri’ne kadar olan güney Lübnan bölgesinin kontrolünü ele alacağını belirterek, Hizbullah’ın savaşçı ve silah geçişi için kullandığını öne sürdüğü nehir üzerindeki beş köprünün imha edildiğini söyledi.
İsrail ordusu da gece saatlerinde Litani üzerindeki bir köprünün daha vurularak yıkıldığını, söz konusu köprünün "İran destekli Hizbullah tarafından silah ve roket sevkiyatında kullanıldığını" savundu.
Katz ayrıca, bu ayki çatışmalar nedeniyle yerinden edilen yüz binlerce güney Lübnan sakininin, İsrail’in kuzeyindeki yerleşimlerin güvenliği sağlanana kadar Litani’nin güneyine dönmelerine izin verilmeyeceğini ifade etti.
Kaynak: Mepa News