Hollanda Çavuşoğlu'nun uçuş iznini iptal etti

Hollanda Çavuşoğlu'nun uçuş iznini iptal etti

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Eğer Hollanda, benim uçuş iznimi iptal ederse yaptırımımız çok ağır olur. " demişti.

Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb, 11 Mart Cumartesi günü kentte yaşayan Türk vatandaşlarıyla buluşarak yeni anayasa değişikliği hakkında bilgi vermeyi amaçlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na izin verilmeyeceğini açıkladı. Aboutaleb, "Kendisinin diplomatik dokunulmazlığı var ve tabii ki kendisini saygıyla ağırlayacağız fakat kamu alanlarındaki faaliyetleri yasaklamanın başka yolları da var elbette" açıklamasını yaptı. Çavuşoğlu CNN Türk yayınında yaptığı açıklamada ise cevaben şunları söyledi:

"Hollanda, ırkçı bir Wilders var. Faşist, Nazi gibi. Türkiye Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı gidecek. 'Uçuş iznini iptal ederiz'. Türkiye Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı'nı böyle tehdit ediyorlar. Ben de dedim ki 'Ben geleceğim'. Bugün Rotterdam'a gideceğim. Faşizan bir uygulama bunlar. Türkiye'nin güçlenmesini istemiyorlar. Kendilerinden bağımsız olmasını da istemiyorlar. Kendi seçimleri öncesi Wilders'a oy kaybetmek istemiyorlar. Şu anda yaptıkları uygulama esasen bizim vatandaşlarımızı rehin alıyorlar. Şu anda Hollanda'nın yaptığı şey bu. Almanya'nın benim gidişime kadar uyguladığı politikalar da bu. Ben vatandaşlarımı sana rehin diye göndermedim ki. Senin ekonomine katkı sağlasın, diye gönderdim. Sizin esiriniz değiller ki. Nasıl olur da sen, bizim onlarla bağımızı koparmaya çalışıyorsun? Benim gitmemden dolayı tansiyon artacaksa artsın. Benim gitmemin ne zararı var onlara? Ben bir bakanım ve dışişleri bakanıyım. İstediğim yere giderim"

Bu açıklamanın ardından Hollanda kamu yayın kuruluşu NOS TV, Hollanda hükümetinin Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal ettiğini duyurdu.

"Yaptırımlarımız çok ağır olur"

Hollanda'nın, kendisini uçuş iznini iptal etmekle tehdit ettiğini söyleyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Eğer Hollanda, benim uçuş iznimi iptal ederse, öyle sürekli tehdit ediyorlar, eğer böyle bir şey yaparlarsa ekonomik ve siyasi bizim Hollanda'ya karşı yaptırımımız çok ağır olur. Ne demek bir bakanın uçuşunu iptal etmek? Bu çok ağır sonuçlar doğurur. O yüzden Hollanda bu tür yanlış politikalarından vazgeçsin. Bu sakat anlayıştan vazgeçmesi lazım. Onlar diyorlarsa 'Biz ne yaparsak yapalım, Türkler buna uymak zorunda'. Geçti o, öyle bir Türkiye yok. Büyük patronluk taslama şeylerinizden vazgeçin artık. Tüm Avrupa'da bu anlayış var. Kendileri patron, diğerleri ikinci sınıf. Başka konularda da bunu yapıyorlar"

'Güvenlik endişesi'

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. yapılan yazılı açıklamada "Hollanda, kabul edilebilir bir çözüm için Türk otoritelerle görüşmeler sürerken Türk yetkililerin kamuya açık şekilde yaptırım tehdidinde bulunması, konuyu çözümsüz hale getirdi. Bu nedenle uçuş izni geri çekildi" ifadeleri yer aldı. Yetkililer ayrıca güvenlik endişesi nedeniyle uçuş izninin iptal edildiği açıklandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.