Hollanda mahkemesi F-35 parçalarının İsrail'e ihracatını onayladı

Hollanda mahkemesi F-35 parçalarının İsrail'e ihracatını onayladı

Uluslararası hak örgütleri parçaların İsrail'e temininin Gazze'deki sivil katliamına katkıda bulunduğunu savunmuştu.

Hollanda mahkemesinin Cuma günü bir grup insan hakları örgütünün açtığı davayı reddetmesinin ardından Hollanda, İsrail'in Gazze Şeridi'nde kullandığı F-35 savaş uçaklarının parçalarını teslim etmeye devam edecek.

Lahey'deki bölge mahkemesi, parçaların tedarik edilmesinin öncelikle yargıçların müdahil olmaması gereken siyasi bir karar olduğunu söyledi.

Mahkeme, "Bakanın yaptığı değerlendirmeler büyük ölçüde siyasi ve politik niteliktedir ve hakimler bakana geniş bir özgürlük alanı bırakmalıdır" dedi.

Aralarında Uluslararası Af Örgütü'nün yerel şubesinin de bulunduğu kuruluşlar, parçaların tedarik edilmesinin İsrail'in Gazze’ye yönelik saldırılarında uluslararası hukuku ihlal ettiği iddialarına katkıda bulunduğunu savunmuştu.

ABD'ye ait F-35 parçaları Hollanda'daki bir depoda muhafaza ediliyor ve daha sonra mevcut ihracat anlaşmaları yoluyla İsrail de dahil olmak üzere çeşitli ortaklara gönderiliyor.

Davacılardan Oxfam Novib'in direktörü Michiel Servaes, bu parçaların "gerçek bombaların gerçek evlere ve gerçek ailelerin üzerine atılmasını mümkün kıldığını" söyledi.

Hollandalı yetkililer, tüm F-35 ortaklarına parça tedarik eden ve ABD tarafından yürütülen bir operasyonun parçası olan teslimatlara müdahale etme güçlerinin olup olmadığının bile net olmadığını söyledi.

"İsrail F-35'leri ciddi ihlallere karışmadı"

Hükümet parlamentoya gönderdiği bir mektupta "İsrail F-35'lerinin konuşlandırılmasına ilişkin mevcut bilgiler temelinde, F-35'lerin insancıl savaş hukukunun ciddi ihlallerine karıştığı tespit edilememiştir" dedi.

Ancak davacıların insan hakları avukatı Liesbeth Zegveld bunu "saçmalık" olarak nitelendirdi.

Zegveld, Hollanda hükümetinin "Gazze'deki altyapı ve sivil merkezlerin muazzam tahribatından" açıkça haberdar olduğunu ifade etti.

Hükümet avukatları ayrıca Hollandalıların Hollanda'daki depodan parçaları tedarik etmemesi halinde İsrail'in bunları başka bir yerden kolayca temin edebileceğini savundu.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik hedef gözetmeyen hava saldırılarında şu ana dek yarısından fazlasını kadın ve çocukların oluşturduğu en az 19.000 sivil hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.