'Hollanda Srebrenitsa katliamından sorumlu tutulmasın' çağrısı

'Hollanda Srebrenitsa katliamından sorumlu tutulmasın' çağrısı

Hollanda'da Yüksek Mahkeme'nin başsavcısı Vlas, Srebrenitsa katliamında kısmen Hollanda'yı sorumlu tutan kararın bozulması çağrısında bulunarak Hollandalı askerlerin karşı karşıya kaldığı durumun gözardı edildiğini öne sürdü.

Hollanda'da Temyiz Mahkemesi'nin Srebrenitsa katliamından Hollanda devletini kısmen sorumlu tuttuğu kararın bozulması için çağrı geldi.

Hollanda Yüksek Mahkemesi'nin başsavcısı Paul Vlas, Temyiz Mahkemesi'nin 2017'de Hollanda askerlerinin Boşnakları korumak için yeterli çabayı göstermediği yönünde "anlaşılmaz" bir karar aldığını söyledi.

Vlas, mahkemenin kararını alırken hafif silahlı Hollanda askerlerinin karşı karşıya olduğu savaş tehdidinin gözardı edildiğini dile getirdi. Başsavcı, ikmal hattının kesilmesi ve Hollanda askerlerinin çekilmesi ihtimali nedeniyle Hollanda üssüne sığınan Boşnakların kaderlerinin belirsiz olduğunu savundu.

Tavsiye niteliği taşıyan görüşün herhangi bir hukuki bağlayıcılığı yok, ancak ağırlığı bulunuyor. Yüksek Mahkeme'nin 19 Nisan'da alacağı nihai kararında başsavcının görüşünün de ele alınacağı belirtiliyor.

2017'deki kararında Lahey'deki Temyiz Mahkemesi, 1995 yılında Bosna Hersek'in Srebrenitsa kentinde Sırplar tarafından katledilen binlerce Müslüman'dan 350'sinin öldürülmesinden Hollanda devletinin kısmen sorumlu olduğuna hükmetmişti.

Kararın gerekçesinde Hollanda devletinin "hukuka aykırı" davrandığını ve Hollandalı barış gücü askerlerinin insanlık dışı muamele ve infaz riski bulunmasına rağmen Sırpların, Müslüman erkekleri diğer kent sakinlerinden ayırmasına izin verdiği vurgulanmıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.