Hollanda'dan Ukrayna'ya daha fazla F-16 taahhüdü

Hollanda'dan Ukrayna'ya daha fazla F-16 taahhüdü

Hollanda yönetimi F-16'lardan 6 tanesini daha Ukrayna'ya gönderme taahhüdünde bulunarak uçakların ABD'li özel bir şirkete planlanan satışını iptal etti.

Hollanda hükümeti F-16 jetlerinden altı tanesini daha Ukrayna'ya gönderme taahhüdünde bulunarak uçakların ABD'li özel bir şirkete planlanan satışını iptal etti.

Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Hollanda Savunma Bakanlığı Ukrayna'ya teslim edilmek üzere 6 adet F-16 savaş uçağı daha hazırlıyor. Böylece toplam F-16 sayısı 24'e ulaşacak. Ukrayna'nın hava üstünlüğü Rusya'nın saldırganlığına karşı koymak için elzemdir"

Hollanda Savunma Bakanlığı ayrıca altı savaş uçağının Florida merkezli özel askeri uçak şirketi Draken International'a planlanan satışının iptal edildiğini duyurdu. Bu da hükümetin Kiev'e ekstra taahhütte bulunmasına olanak sağladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada "Hollanda 6 adet F-16 savaş uçağının olası satışına ilişkin görüşmeleri durdurmuştur" denildi.

"Her iki taraf da bu F-16'ların satış ve teslimatının kısa vadede gerçekleşmeyeceği sonucuna varmıştır."

Draken International, Lakeland, Florida merkezli bir şirket olup ABD Hava Kuvvetleri'ne rakip eğitim hizmetleri sağlamaktadır.

İki taraf, uçakların satış ve teslimatının kısa vadede gerçekleşmeyeceği sonucuna vardıktan sonra 6 adet F-16 için yeni bir anlaşma görüşmelerini sonlandırdı.

Hollanda hükümeti 2021 yılında ABD'de eğitim amaçlı kullanılmak üzere Draken'e bir düzine F-16 satmayı kabul etmiş ve 28 uçak için daha opsiyon sunmuştu. Anlaşma geçen yaz savaş uçaklarının bakımı konusunda yaşanan sorun nedeniyle iptal edilmişti.

Defense News'in haberine göre, bir zamanlar toplam 138 adet F-16'dan oluşan Hollanda filosu 1998-2002 yılları arasında 750 milyon Euro'luk bir orta ömür güncellemesi almış ve bu sayede 1994 yılında ABD Hava Kuvvetleri'nde ilk kez operasyonel hale gelen Blok 50/52 güncellemesine eşdeğer bir kabiliyet artışı elde etmişti.

Hollanda, mevcut F-16 filosunun yerine beşinci nesil F-35 Lightning II'yi kullanmaya başladı ve bakanlık, artık eskiyen jetlerin bakımını yapacak kapasiteye sahip olmayacağını gerekçe göstererek son F-16’larını Ekim ayına kadar emekliye ayıracağını duyurdu.

Ukrayna için daha fazla F-16

Hollanda ve Danimarka, Avrupa'nın Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı sağlama çabalarına öncülük etti. Kasım ayında Hollanda ordusu 18 uçağın ilkini pilot eğitimi için Romanya'ya gönderdi. Planlanan jet transferi, Ukrayna'nın Rusya ile yaklaşık iki yıldır süren savaşında yaşadığı uçak kayıplarını telafi etmenin yanı sıra Kiev'e daha güçlü radar ve NATO standardı silah sistemleriyle entegrasyon sağlamayı amaçlıyor.

Hollanda hükümeti F-16'lar teslim edilmeden önce Kiev'in yerine getirmesi gereken bir dizi koşul olduğunu açıkladı. Bu koşullar arasında savaş uçaklarını kullanmaya uygun hava alanlarına ve bakım için yeterli eğitimli personele sahip olmak da yer alıyor.

F-16 savaş jetleri hem hava muharebesi hem de havadan karaya operasyonlar yapabilen çok rollü bir savaş uçağıdır.

Saatte yaklaşık 2400 kilometre/saat hıza ulaşabilen ve 15.000 metre operasyonel uçuş yüksekliği olan F-16 savaş uçağı çevikliği, sensörleri ve mühimmatları sayesinde savaş alanında fark yaratabilmektedir.

Ancak daha önce de bildirildiği üzere Ukrayna'nın bu uçakları teslim alması aylar, belki de yıllar sürebilir.

Kaynak: Mepa News, The National Interest

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.