Hong Kong seçimlerine katılım yüzde 30'da kaldı

Hong Kong seçimlerine katılım yüzde 30'da kaldı

Hong Kong'da Çin karşıtlarının boykot ettiği meclis seçimlerine katılım yüzde 30'da kaldı.

Çin'e bağlı özerk bölge ve finans merkezi Hong Kong'da 19 Aralık 2021 Pazar günü gerçekleştirilen meclis seçimleri sonuçlandı. Çin rejiminin ilk kez kesin bir şekilde müdahil olduğu bu seçimlere önceki Hong Kong seçimlerinden farklı olarak Çin rejimini eleştiren adayların katılması engellendi.

Sadece Çin rejimi tarafından desteklenen adaylar seçimlere katılabildiklerinden Hong Kong'da muhalefet seçimleri boykot kararı almıştı. Bu nedenle seçimlere katılım oranı dünya medyası tarafından merakla beklenmekte ve seçim sonuçlarından daha çok ilgi çekmekteydi.

Katılım oranı yüzde 30'da kaldı

2021 itibariyle yaklaşık 7,4 milyon nüfusa sahip ve seçimlerde 4.472.863 seçmenin olduğu açıklanan Hong Kong'da seçime katılım %30'da kaldı. Muhalefet ise gerçek katılım oranının çok daha düşük olduğunu ifade etti. Buna gerekçe olarak, birçok seçmenin seçimlere katılmamakla kalmayıp seçmen kaydını da sildirmesi gösterildi.

Seçimlerin galibi ise beklenildiği gibi Çin rejiminin en çok desteklediği Starry Lee'nin liderlik ettiği 'Hong Kong'un Gelişimi için Demokratik İttifak' (DAB) oldu. DAB, Hong Kong meclisinde yer alan 44 sandalyeden 19'unu kazandı. Yine Çin'in onayıyla seçimlere giren 5 diğer parti de kalan 25 sandalyeyi paylaştılar.

2019'dan bu yana Çin rejiminin Hong Kong'da baskılarının artması nedeniyle Hong Kong'dan yurt dışına göçün arttığı, baskıların oluşturduğu koşulların ve koronavirüs pandemisinin Hong Kong'un finans merkezi olma özelliğine büyük darbe vurduğu, bu nedenle Hong Kong'un ekonomik açıdan da gerilediği belirtiliyor.

İngiliz sömürgesiyken ayrı bir ekonomik, politik ve hukuki düzene sahip olmasına söz verilmesi şartıyla Hong Kong 1997'de Çin'e bırakılmıştı. Fakat Çin, bu anlaşmaya aykırı uygulamalara girişti. Çin'in ilerleyen dönemde Hong Kong'un özerkliğini de kaldırmayı planladığı iddia ediliyor.

Kaynak: Mepa Nes

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.