Hong Kong'da şiddet ve gerilim yükseliyor: Polis ilk kez silah kullandı

Hong Kong'da şiddet ve gerilim yükseliyor: Polis ilk kez silah kullandı

Hong Kong'da Haziran ayından bu yana devam eden protesto gösterilerinde polis ve göstericiler arasında gerilim tırmanıyor.

Hong Kong'da Haziran ayından bu yana devam eden protesto gösterilerinde Pazar günü polis ve göstericiler arasında gerilim tırmandı, bir polis silahını çekerek uyarı ateşi açtı. Çin'e bağlı özerk Hong Kong bölgesindeki olaylarda çok sayıda polisin de silahlarını göstericilere doğrulttuğu görüldü.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde göstericilerin taş ve sopalarla polisi kovaladığı görülüyor. Polislerin bu olaydan sonra silahlarını çektiği ifade ediliyor.

Pazar günkü gösterilerde Hong Kong polisi ilk kez göstericilere toplumsal olaylara müdahale araçlarıyla (TOMA) müdahalede bulundu.

Haziran ayında Hong Kong'da herhangi bir suçtan gözaltına alınan şüphelilerin Çin'e iade edilmesini öngören yasa tasarısı, protesto gösterilerini başlatmıştı. Binlerce kişi yasanın Hong Kong'un özerk statüsünü ihlâl ettiğini savunarak sokaklara çıkmıştı. Ancak ilerleyen haftalarda protestolar geniş kapsamlı hükümet karşıtı gösterilere dönüştü.

Polisin silah kullandığı iddialarına yanıt veren Hong Kong emniyeti, bir polisin uyarı ateşi açtığını ifade etti. Açıklamada ayrıca çok sayıda polis memurunun darp edildiği ve hastaneye kaldırıldıkları da belirtildi.

Sosyal medyada paylaşılan videolardan birisinde, polis ve göstericiler arasında yaşanan arbede sırasında yaşlı bir adam dizlerinin üzerine çökmüş haldeyken silahını çekmiş bir polis tarafından tekmelendiği görülüyor.

Bu arbede başlamadan önce siyah kıyafetli göstericilerin polise tuğla ve molotof kokteylleri attığı görülmüştü.

Polis ve göstericiler arasında çıkan bu çatışmalar, gösterilerin başladığı Haziran ayından bu yana gerçekleşen en büyük şiddet olayları olarak kayda geçti.

Göstericilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale eden Hong Kong polisi, barikatları aşmak için ise iki adet TOMA kullandı. Yine sosyal medyada paylaşılan görüntülerde TOMA'ların göstericilerin kurduğu barikatların üzerine gittiği görülebiliyor. Hong Kong polisi TOMA'ların sadece geniş kapsamlı kitlesel eylemlerin kontrolden çıkmasını önlemek amacıyla kullanılabileceğini açıklamıştı.

Ancak Uluslararası Af Örgütü, TOMA'ların kullanılması sonucunda göstericilerin ciddi biçimde yaralanması riskinin bulunduğunu ifade etmiş, bu durumun gerilimi de artıracağı uyarısında bulunmuştu.

Çin yönetimi karşıtı göstericiler, polisi orantısız güç kullanmakla suçlarken, çok sayıda kişinin yaralandığını belirtti.

Hong Kong protestolarının nedeni ne?

Hong Kong'daki gösteriler Haziran ayında suç işlediklerinden şüphelenilen kişilerin Çin'e iadesine imkan veren tartışmalı yasa tasarısı nedeniyle başladı. Ancak ilerleyen haftalarda göstericilerin talepleri kapsamlı demokratik reformlara ve polis şiddetinin şeffaf bir şekilde soruşturulmasına odaklandı.

Hong Kong, "iki sistem, tek devlet" ilkesi altında yönetilen eski bir İngiliz sömürgesi. Bu yarı özerk bölge, İngiltere'nin 1842'de başlayan sömürge yönetimi sonrası 1 Temmuz 1997'de yeniden Çin'in hâkimiyeti altına girmişti. Ancak Hong Kong'da basın özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı yasal güvence altında.

Göstericiler tartışmalı iade tasarısının yasalaşması halinde Hong Kongluların özgürlüklerinin kısıtlanacağını ve düzenlemenin muhaliflerin susturulması için kullanılabileceğini savunuyor.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.