HRW: Burkina Faso ordusu insansız hava araçlarıyla onlarca sivili katletti

HRW: Burkina Faso ordusu insansız hava araçlarıyla onlarca sivili katletti

Burkina Faso ordusu ülkedeki silahlı gruplara karşı yürüttüğü mücadelede sivil hassasiyeti gözetmemekle suçlanıyor. HRW'nin raporu bu suçlamalardan sonuncusu oldu.

Uluslararası gözlem kuruluşu İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Perşembe günü Burkina Faso ordusunu, hükümetin silahlı grupları hedef aldığını söylediği insansız hava aracı saldırılarında en az 60 sivili öldürmekle suçladı.

İnsan hakları grubu yeni raporunda, ölümlerin Ağustos ayından bu yana ikisi kalabalık pazar yerlerinde ve bir diğeri de bir cenaze töreninde olmak üzere üç silahlı insansız hava aracı saldırısında meydana geldiğini belirtti.

Yüzbaşı İbrahim Traore, 2022 darbesinin ardından devlet başkanı olmasından bu yana, El Kaide ve IŞİD ile bağlantılı silahlı grupların kontrolündeki toprakları geri almak için bölgede çok sayıda saldırı düzenledi.

Ancak bu saldırılar sık sık sivillerin hedef olması nedeniyle eleştirildi ve HRW raporu da bu eleştirilerin son örneği oldu.

HRW, Eylül ve Kasım 2023 tarihleri arasında düzinelerce tanıkla görüştüğünü ve fotoğraf, video ve uydu görüntülerini analiz ettiğini belirtiyor.

New York merkezli grup raporunda, "Burkina Faso ordusu, büyük insan gruplarına saldırmak için cephaneliğindeki en isabetli silahlardan birini kullandı ve savaş yasalarını ihlal ederek çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine neden oldu" dedi.

Raporda insansız hava aracı saldırılarının "siviller ve askeri hedefler arasında ayrım gözetmeyen saldırılara karşı savaş hukuku yasaklarını ihlal ettiği ve açık bir savaş suçu olduğu" belirtildi.

Bir dizi insansız hava aracı saldırısı

3 Ağustos günü Burkina'da hükümet tarafından işletilen Radiodiffusion Television du Burkina (RTB) kanalı kuzeydeki Bouro kasabasında bir grup silahlı savaşçıya karşı "başarılı" bir hava operasyonu düzenlendiğini bildirdi. RTB, güdümlü bir mühimmatın bir dağ geçidindeki düzinelerce insanı ve hayvanı vurduğunu gösteren bir video yayınladı.

Yerel halk HRW'ye kalabalık bir pazarda 28 kişinin öldüğünü ve çok sayıda kişinin yaralandığını anlattı.

Rapora göre, 18 Kasım'da bir askeri insansız hava aracı Mali sınırının ötesinde, Boulkessi kasabası yakınlarındaki bir başka kalabalık pazar yerini vurdu. Raporda en az yedi kişinin öldüğü ve yine en az beş kişinin de yaralandığı belirtildi.

Bir RTB muhabiri hedef alınan noktayı bir "lojistik üs" olarak tanımladı.

Ancak saldırıda 20 ve 40 yaşlarındaki iki oğlunu kaybeden 69 yaşındaki bir adam HRW'ye şunları söyledi: "Oğullarım ürünlerini satmak için pazara gitmişlerdi. Onlar tüccardı, sivildiler, savaşçı değillerdi."

Üç gün sonra, Burkinabe'nin kuzeyindeki Bidi kasabasında, bir insansız hava aracı saldırısının yaklaşık yüz kişinin cenaze töreni için toplandığı bir çadırı vurduğu ve 24 erkek ve bir çocuğun öldüğü bildirildi.

HRW raporunda, bölge sakinlerinin bazen bölgeleri kontrol eden silahlu gruplarla işbirliği yapmaya zorlandığını söylüyor.

Hak örgütü raporunda Burkina hükümetinin "bu bariz savaş suçlarını acilen ve tarafsız bir şekilde soruşturması, sorumlulardan hesap sorması ve mağdurlar ile ailelerine yeterli desteği sağlaması" gerektiğini söyledi.

İnsansız hava aracı saldırılarının yanı sıra, hükümet güçlerinin karşı ayaklanma operasyonlarında cezasızlıkla hareket ettiği başka örnekler de yaşandı.

Cezasızlığa ve Toplulukların Damgalanmasına Karşı Kolektif (CISC) adlı STK tarafından Nisan 2023'te bildirildiği üzere, kuzeydeki Karma köyünde aralarında kadın ve bebeklerin de bulunduğu 136 kişi güvenlik personeli tarafından katledildi.

Burkina Faso'nun 2022 yılında Türkiye'den 5 adet Baykar üretimi Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı satın aldığı biliniyor.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar'a devlet nişanı

Baykar'ın Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Nisan 2023'de Bayraktar TB2 SİHA ihraç edilen Afrika ülkesi Burkina Faso'da devlet nişanı ile ödüllendirilmişti.

Haluk Bayraktar'a madalyasını Burkina Faso'nun başkenti Vagadugu'da düzenlenen törende ülkenin büyük şansölyesi André Roch Compaoré takdim etmişti.

Bayraktar daha sonra Burkina Faso Cumhurbaşkanı İbrahim Traore'yi ziyaret etmiş ve Traore, Haluk Bayraktar'a yürütülen çalışmalar için teşekkürlerini ifade etmişti.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

x.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum