HRW: Mısır'da sivillere yönelik savaş suçu işleniyor

HRW: Mısır'da sivillere yönelik savaş suçu işleniyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Mısır'ın kuzeydoğusunda yer alan Sina Yarımadası'nda ordu ve polis ekiplerinin yürüttüğü operasyonlarda, bölgede yaşayan sivillere karşı uzun yıllardır savaş suçu işlediğini belirterek operasyonları bitirme çağrısı yaptı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından iki yıllık araştırma sonucu hazırlanan 134 sayfalık raporda, Mısır'ın kuzeydoğusundaki İsrail ve Gazze Şeridi'ne sınırında yer alan Sina Yarımadası'nda, özellikle çatışmaların sıklaştığı 2013 yılından bu yana karadan ve havadan yapılan saldırılar sonrası yüzlerce sivilin işkence, keyfi gözaltı, adam kaçırma ve yargısız infaz gibi eylemlere maruz kaldığı belirtiliyor.

Örgüt bu kapsamda konuyla ilgili bölgede yaşayan eski devlet yetkisi, askeri personel ve sivil olmak üzere toplam 54 kişiyle röportaj yaptı.

 

Keyfi tutuklamalar nedeniyle binden fazla kişi alıkonuldu

Resmi açıklama ve uydu görüntüleriyle desteklenen rapora göre bugüne kadar 50 sivil keyfi olarak gözaltına alınırken, bu kişilerden 39'u gizli mekanlarda tutuldu. Daha önce gözaltına alınanların aktardığına göre, yetersiz ilaç tedavisi ve beslenme sebebiyle polis ve askerlerin alıkoyduğu bu kişilerden bazıları hayatını kaybetti. Tutuklulardan 14'ü ise herhangi bir mahkemeye çıkarılmadan öldürüldü.

Söz konusu raporda ayrıca 12 yaşından küçük çocukların yetişkinlerle birlikte gözaltına alınarak annelerinden ayrıldığı, El Gala adlı askeri nezarethanede alıkoyulan tutukluların sayısının bini geçtiği, gözaltında tutulanlara darp etmek ve elektrik vermek gibi türlü işkenceler yapıldığı ve gözaltında 3 ölüm vakasının belgelendiği bilgileri yer alıyor.

Raporda ayrıca 2014 yılında IŞİD saflarına katıldığını ilan ederek ismini Sina Vilayeti şeklinde değiştiren Ensar Beyt el-Makdis adlı grubun bölgede yaptığı saldırılar sonucu yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği, binlercesinin ise evlerini terk ettiği bildirildi. Örgüt ayrıca aralarında polis, asker ve sivillerin de olduğu çok sayıda kişiyi kaçırarak türlü işkenceler sonrası kurdukları mahkemelerde yargılayarak akabinde birçok infaz gerçekleştirdi.

Ülke tarihinin en kanlı saldırısı Sina Yarımadası'nda gerçekleşti

2017'nin Kasım ayında, El Ravda Cami'ne düzenlenen ve 311 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırının da yine Sina Vilayeti grubu tarafından gerçekleştirildiği öne sürülüyor.

Mısır ordusu, söz konusu örgütle savaşması için İsrail ile birlikte düzenlediği operasyonlar kapsamında kara ve hava kuvvetlerinden oluşan 40 bin kişilik bir askeri gücü Sina Yarımadası'na konuşlandırmıştı. Mısır ayrıca İsrail'e Sina içerisindeki militan hedeflerine hava saldırısı düzenleme yetkisi vermişti.

Dört senede 12 bin kişi tutuklandı

New York merkezli HRW, Mısır'a senelik 1,5 milyar dolarlık askeri malzeme yardımı yapan başta ABD olmak üzere, bölgedeki bütün uluslararası aktörlere uzun yıllardır operasyonlarını bitirme çağrısı yapıyor.

Tahrir Enstitüsü verilerine göre 2014 ila 2018 yıllarında Sina Yarımadası'nda 12 bini aşkın kişi tutuklanırken, toplamda bin 226 asker ve polis çıkan çatışmalarda yaşamını yitirdi. Tutuklananlardan 3 bin 76'sının yasa dışı örgüt bağlantılı militanlar olduğu ifade ediliyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.