HTŞ lideri Cevlani'den Türkiye-Esed rejimi normalleşmesine dair açıklama

HTŞ lideri Cevlani'den Türkiye-Esed rejimi normalleşmesine dair açıklama

Suriye'deki muhalif gruplardan Tahrir el Şam Heyeti'nin (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el Cevlani, Türkiye ile Esed rejimi arasındaki normalleşme girişimlerine dair açıklama yaptı.

Suriye'de İdlib merkezli en etkin muhalif oluşum olan Tahrir el Şam Heyeti'nin (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el Cevlani, Türkiye ile Esed rejimi arasındaki normalleşme girişimlerine dair açıklama yaptı.

Gruba bağlı sosyal medya kaynakları üzerinden servis edilen "Uzlaşmayacağız" başlıklı 4 dakikalık videoda Cevlani bölgeye ilişkin son gelişmelere değindi.

Videoda Cevlani'nin arkasında Şam Emevi Camii'nin görselinin olması dikkat çekti.

Cevlani, son dönemde başlayan Esed rejimi, Rusya ve Türkiye arasındaki müzakereleri, "devrimin hedeflerinin önündeki bir engel" olarak niteledi.

"Zor günlere hazırlandık"

Konuşmasında Beşar Esed rejiminin bir milyon sivili öldürdüğünü, birçoğunu yaraladığını, yüz binlercesini evlerinden ettiğini ifade eden HTŞ lideri, 12 milyon insanın Suriye'den ayrılmak zorunda kalmasına yol açtığını dile getirdi.

Cevlani, Esed rejiminin kimyasal bombalarla kadın ve çocukları öldürmek gibi birçok suç işlediğini ifade ederken, rejimin bölge ülkelerine uyuşturucu ticaretini yaydığını, Suriye'yi harabeye çevirdiğini belirtti. "Kim böyle bir mücrimle yan yana olmaya razı olur?" ifadesini kullanan Cevlani, "savaşlarının siyasi bir savaş olmadığını, bilakis hak ile batıl arasındaki bir savaş olduğunu" dile getirdi.

"Ey devrimin şerefli çocukları, üzülmeyin." ifadesiyle muhaliflere seslenen HTŞ lideri, "devrimin komutan ve askerlerinin, devrimi korumak için her şeyi yapacağını" ve "önlerindeki zor günler için kendilerini hazırlandıklarını" söylerken, "bunun samimi olan herkese bir davet olduğunu" belirterek, "sadık olan herkesin ellerini kendi ellerinin üstüne koymaya ve son gelişmelere karşı, rejim yıkılıncaya kadar yanlarında yer almaya" çağırdı.

Son yaşanan gelişmelerin "rejimi mutlu etmemesi gerektiğini" kaydeden Cevlani konuşmasını, "rejimi devirecekleri ve Şam'ı yeniden inşa edecekleri" sözleriyle bitirdi.

Türkiye "terör örgütü" olarak kabul ediyor

Suriye'nin kuzeyindeki İdlib bölgesi ve kırsalındaki geniş bir alanı kontrol altında tutan, ülkedeki en büyük rejim karşıtı muhalif oluşum olarak gösterilen HTŞ, Türkiye'de 29 Ağustos 2018 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete'de yer alan güncellemeye göre 'terör örgütü' statüsüne girmişti.

Türkiye-Esed rejimi görüşmeleri

Türkiye bir süredir Rusya'nın ara buluculuğunda Esed rejimiyle temaslarda bulunuyordu.

Bu temaslar geçtiğimiz günlerde Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İstihbarat Başkanı Hakan Fidan'ın Moskova'da Suriyeli mevkidaşlarıyla bir araya gelmesi sonrası somutluk kazandı.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum