HTŞ'den 'Güney Cephesi' videosu: Ataletin Kırılışı

HTŞ'den 'Güney Cephesi' videosu: Ataletin Kırılışı

Tahriru'ş Şam, Suriye'nin güneyinde yer alan Dera'a ilindeki çatışmalara dair bir video yayınladı.

Kadraj - Cüneyt Yımaz | Mepa News 

Suriye'nin aktif muhalif gruplarından Tahriru'ş Şam Heyeti (HTŞ), Suriye'nin güneyindeki Dera'a ilinde yaşanan çatışmalara dair bir video çalışması yayınladı. "Ataletin Kırılması" adını taşıyan videoda, Dera'a'da "Zillettense Ölüm" adıyla bu yılın Şubat ayından Haziran ayına dek sürdürülen operasyonlardan görüntülere de yer verildi.

Dera'a, Suriye'de uzun süredir en suskun olan cephelerden birisi konumundaydı. Suriye'nin güneyinde çatışmalar diğer bölgelere nazaran oldukça azalmış ve durma noktasına gelmişti. Bu yılın başlarında muhalif güçler tarafından oluşturulan "Bunyan el Mersus" operasyon odası bu duruma son verecek saldırıları başlatmıştı. Söz konusu grubun içerisinde Tahriru'ş Şam, Ahraru'ş Şam, Ceyşu'l İslam gibi İslami gruplar olduğu gibi Özgür Suriye Ordusu grupları da yer almıştı. "Zillettense Ölüm" adlı operasyonda Menşiyye mahallesi muhaliflerce ele geçirilmiş, rejimin Dera'a şehrinde muhaliflerin elindeki bölgelere yönelik saldırısı sonrası operasyon durdurulmuştu. Operasyon sonrası bölgede yaklaşık son durum şu şekildeydi:


(Yeşil: Muhalifler, Kırmızı: Esed rejimi, Mavi ve Turkuaz: Yeni ele geçirilen bölgeler, Turuncu: Rejim elindeki Secne Mahallesi)

Yayınlanan video: [Alternatif 1 Alternatif 2 Alternatif 3 Alternatif 4 Alternatif 5]


 

Tahriru'ş Şam tarafından yayınlanan videoda Dera'a'da Suriye devriminin ilk yıllarında yaşanan çatışmalara yer verilmiş. Şehir, savaşın ilk yıllarında en canlı cephelerden birini teşkil etmekteydi ancak bu durum zamanla yerini tersi bir hale bıraktı.


Suriye'nin güneyindeki Dera'a'da muhalifler, 2013

Tahriru'ş Şam, bölgedeki muhalif ilerleyişin zayıflamasına IŞİD'in ortaya çıkışının neden olduğunu videoda şu sözlerle ifade etmekte: "Harici kanseri Suriye'nin güneyini vurdu ve nüfuz etti." Muhalif grup, IŞİD'in "dalaletinin, tekfirinin ve mücahitlerle savaşmasının" rejimin ilerlemesine neden olduğunu belirtiyor.

Suriye'nin güneyine IŞİD bağlantılı Ceyş Halid bin Velid mensupları

"Ataletin Kırılması" videosunda Tahriru'ş Şam, bölgede yer alan Ürdün destekli gruplara da atıfta bulunuyor. IŞİD'in hemen ardından zikredilen gruplar IŞİD'in "tam zıddı" olarak niteleniyor. Videonun bu kısmında Ürdün kralı İkinci Abdullah ile ABD devlet başkanı Donald Trump'ın el ele sıkışırken çekilen görüntülerine yer verilmiş. Bu şekilde de bölgede rejime karşı operasyondan kaçınmanın ABD'nin dolaylı bir direktifi olduğu fikri savunuluyor.


Tahriru'ş Şam, bu gibi sebeplerle Suriye'nin güneyinde bir ateletin oluştuğunu ve bu halden rejimin yararlanarak stratejik bölgeleri tekrar ele geçirdiğini dile getirdiği videonun devamında, muhaliflerin Dera'a ilindeki Menşiyye ilçesinde bir operasyon başlatarak bu hale son verdiğini ifade ediyor. Videoda muhaliflerin Menşiyye'deki savaşta attığı adımlar, saha komutanı Ebu Muğire El Ekrad tarafından anlatılmış.

Muhaliflerin operasyona yönelik hazırlıklarından kareler ve bölgede bombalı araç saldırısı düzenleyen bir savaşçı:




Videoda ifade edilene göre Menşiyye bölgesi rejim tarafından siperler ve hendeklerle tahkim edilmiş bir kale niteliğindeydi. Ancak muhalif güçlerin tamamı "Bunyan el Mersus Operasyon Odası" ismi atlında ortak hareket ederek uzun zaman sonra ülkenin güneyindeki en büyük operasyona start verdi: "Zillettense Ölüm".

Bölgeye ilerleyen mekanize muhalif unsurları:





Menşiyye'de bir muhalif keskin nişancı



Rejim mevzilerine atış yapan muhaliflere ait bir tank



Muhaliflerin sıklıkla kullandığı ev yapımı "Cehennem Topu" silahı




Bölgede patlatılan bir tünel bombası

Tahriru'ş Şam bölgede hafif ve ağır silahların ve tünel bombalarının yanı sıra her zaman kullandığı askeri taktik olan bombalı araçları da sıklıkla kullandı. Bölgede çok sayıda bombalı araç saldırısı gerçekleştirildi, saldırılarda namluları çıkarılmış zırhlı araçlar da kullanıldı. Grup tarafından yayınlanan videoda bombalı araçları kullanan muhaliflerin görüntülerine de yer verilmiş.

"Kız kardeşlerimizi unutmadık"

Saldırıları gerçekleştiren isimlerden biri bir yabancı savaşçı olduğu tahmin edilen Ebu Reyyan el Muhacir. Ülkenin güneyinde, kuzeyine nazaran çok daha az sayıda yabancı savaşçı olduğu düşünülüyor. El Muhacir videoda "Mesajım zindanlardaki kız kardeşlerimize! Onlara diyorum ki vallahi sizi unutmadık. Allah'ın izniyle sizleri hayal kırıklığına uğratmayacağız." ifadesini kullanıyor. Bombalı araç saldırısı gerçekleştiren bir diğer isim Suriyeli Ebu Hamza el Ensari ise şunları söylüyor: "Güney (Suriye), Kuzey'deki ehlimize yardım etmek için esti. Ve sizler, Kuzeydekiler, Güney'deki ehlinizle dayanışma içerisinde olun." Bombalı araç saldırısı gerçekleştiren bir üçüncü kişi ise yine bir yabancı savaşçı, Ebu Kuteybe el Muhacir.

Bölgedeki bombalı araç saldırıları kameralara şu şekilde yansımış:



Bombalı araç saldırılarının ardından muhalif gruplar, saldırılarla tahrip olan bölgelerden ilerleyerek rejim güçleriyle oldukça yakın mesafelerde çatışmaya başladı. Bu çatışmalar da Tahriru'ş Şam tarafından yayınlanan görüntülerde kendisine yer bulmuş.


Videoda yer alan ifadelere göre ilk saldırıların ardından muhalif savaşçıların Menşiyye mahallesine girmeyi başarmasıyla bina bina ve sokak sokak çatışmalar başladı. Yayınlanan video görüntülerinin devamında rejimin askeri bir kaleye dönüştürdüğü mahallede, yıkıntıya dönen yapılar ve enkazla kaplı sokaklarda süren kanlı çatışmalar yer alıyor. Muhalifler, ağır ateş desteğiyle rejimin bölgelerinde ilerlerken görülüyor. Muhalif güçler ilerlerken rejim saflarında yaşanan kayıplar da kayda alınmış.


Merhale merhale sürdürülen operasyonda muhalifler öncelikle bölgelerin kilidi niteliğindeki noktaları bombalı araçlar ve ağır silahlarla hedef alıp ardından bölgelerde sokak savaşına girişmiş. Aylar süren operasyonda muhalifler oldukça yavaş ancak kararlı bir şekilde ilerleyişini sürdürdü. Operasyon sırasında bazı haftalarda rejimin, muhaliflerce ele geçirilen bölgelere ilerleme girişimleri olsa da bu girişimler muhaliflerce püskürtülmüştü.

Muhaliflerin bölgeyi hedef alan atışları:



Muhalifler Menşiyye'yi saldırılar sonucu rejimden tamamıyla ele geçirerek önemli bir başarı elde etti. Tahriru'ş Şam bu başarıyı bölgedeki sessizliği ve durgunluğu sona erdirdiği için "Ataletin Kırılışı" olarak adlandırmış. Muhaliflerin ifadesine göre bölgedeki savaşta Haziran ayının sonuna kadar üçü tuğgeneral, altısı albay, dördü yarbay, dördü binbaşı, onu yüzbaşı, 70 tanesi teğmen, 225 tanesi ise rütbesiz er olmak üzere toplamda 322 asker, 2 İranlı, 29 Hizbullah milisi öldürüldü, 9 asker ise esir alındı.

Yine muhaliflere göre bölgede rejimin kazdığı 30 tünel imha edilirken 2 gözlem drone'u düşürüldü, 4 askeri amaçlı iş makinesi, 4 tane 23 milimetrelik ağır silah, 10 Şilka, 20 tank ve BMP ve iki tane fil füzesi platformu imha edildi.

Öte yandan muhalif güçler yaklaşık 6 ay süren söz konusu savaşta Menşiyye mahallesinin yüzde 90'ından fazlasının ele geçirildiğini, birçok silah ve mühümmatın yanı sıra 2 adet 23 milimetrelik ağır silahın, bir adet T-72 tankın, iki de iş makinesinin ele geçirildiğini açıklamıştı.

Dera'a'da rejimin karşı saldrısı ise sonuçsuz kalmıştı. Doğu Guta cephelerinde yaşanan savaşın ardından bölgede yeni saldırılar başlatacağı düşünülüyor. Ancak rejim henüz Doğu Guta'daki Cobar ve Ayn Terma cephelerinde ilerleyebilmiş değil.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.