Huawei'nin üst düzey yetkilisinden Kanada'ya 'gözaltı' davası

Huawei'nin üst düzey yetkilisinden Kanada'ya 'gözaltı' davası

Huawei firmasının üst düzey yöneticisi olan Meng Wanzhou, ABD talebiyle gözaltına alınması nedeniyle Kanada hükümetine dava açtı.

Çinli telekom devi Huawei'nin üst düzey yöneticisi Meng Wanzhou, ABD'nin talebiyle Vancouver havaalanında geçen yıl gözaltına alınması nedeniyle Kanada hükümetine dava açtı.

Meng, hakkındaki ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delme, yolsuzluk ve teknoloji hırsızlığı gibi suçlamalar nedeniyle Aralık ayında Kanada'da havaalanında aktarma sırasında gözaltına alınmıştı.

Huawei'nin kurucusunun kızı ve şirketin Mali İşler Direktörü Meng Wanzhou, daha sonra 10 milyon Kanada doları kefaletle serbest kalmıştı.

Meng, Kanada hükümetine, sınır kontrol ajansına ve emniyetine 'medeni haklarının ağır ihlâli' gerekçesiyle dava açtı.

Dava gerekçesinde gözaltının "hukuksuz" ve "keyfi" olarak yapıldığı belirtiliyor ve yetkililerin "gözaltına alınmasının gerçek gerekçesini sakladıkları, avukatlarına erişimini ve sessiz kalma hakkını engelledikleri" belirtiliyor.

Kanada Cuma günü Meng Wanzhou'nun ABD'ye iade sürecinin başlatılmasına onay vermişti.

Kanada hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, "Adalet Bakanlığı yetkilileri Meng Wanzhou'ya ilişkin resmi olarak iade sürecinin başlatılması için yetki verdi" denilmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, iade sürecinin başlatılmasına onay verilmesini "siyasi bir olay" olarak yorumlamıştı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.