Hulusi Akar'dan F-16 açıklaması

Hulusi Akar'dan F-16 açıklaması

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, F-16 askeri uçak talebiyle ilgili müzakerelere devam edildiğini açıkladı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD’nin F-35 askeri uçak projesinden Türkiye’yi çıkarması nedeniyle bugün Washington’da, F-16 askeri uçak talebiyle ilgili müzakerelere devam edildiğini açıkladı. Akar, bu sürecin olumsuz sonuçlanması halinde üstü kapalı olarak Türkiye’nin Rusya’dan S-57 uçağı satın alma alternatifini işaret etti.

Akar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Savunma Bakanlığı 2022 yılı bütçesi sunumu kapsamında, Türk – Amerikan ilişkilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Bütçede, ABD’nin Temmuz 2019 itibarıyla Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alınması gerekçesiyle Türkiye’yi F-35 askeri uçak programından çıkarmasıyla ilgili gelişmeleri aktardı. Türkiye’nin F-35 askeri uçak programı için yaptığı 1,4 milyar dolarlık harcamanın iadesi için Washington’dan F-16 askeri uçak temini ve modernizasyonuyla ilgili talepte bulunmasına değindi.

Bakan Akar “1990’lı yılların başından itibaren uzun menzilli hava savunma sistemi tedarik çalışmalarımız sürdürülmektedir. 11 Nisan 2017 tarihinde S-400 hava sistemi tedarik edilmesi sözleşmesi imzalanmıştır. Nasıl S-300, NATO İttifakı içinde nasıl kullanılıyorsa, S-400 sistemi de bizde aynı şekilde kullanılacaktır. F-35 projesindeyse, tüm sorumluluklarımızı yerine getirmemize rağmen S-400 gerekçe gösterilerek F-35 tedarikimiz engellenmiştir” görüşünü vurguladı.

Türkiye’nin F-35 askeri uçak programından çıkarılmasıyla ilgili, 27 Ekim 2021’de ABD heyetince Ankara’da ilk müzakerelerin yapıldığını kaydeden Akar, “Bu görüşmede Türkiye’nin uğradığı zararın nasıl telafi edileceği de dâhil olmak üzere, F-35 için yaptığımız harcamaların geri ödenmesine yönelik görüş ve taleplerimiz iletilmiştir. Mali hususlarda ayrıntılı olarak müzakerelerde bulunmak üzere, 2022 yılı başlarında ABD’de yeniden biraraya gelinmesi hususunda mutabık kalınmıştır. Bunun yanı sıra yeni F-16 tedariki ve mevcut F-16 savaş uçaklarımızdan bir kısmının modernize edilmesi için resmi talebimizi, Yabancı Askeri Satışlar (FMS) çerçevesinde ABD’ye, 30 Eylül 2021’de iletilmiştir. ABD yönetiminin konuya olumlu yaklaşabileceğini düşünüyoruz. Ancak süreç Kongre onayına tabi olacağından, gelişmeleri yakından takip ediyoruz. ABD’nin tavrının olumsuz olması durumunda Türkiye, içinde bulunduğu tehdit ortamında güvenliğini sağlayabilmek için zorunlu ve tabii olarak başka alternatifleri değerlendirmek durumunda kalacaktır. Bu ve benzeri sorunları görüşmek üzere temaslarımız sürmekte olup, şu anda da Bakanlığımızdan bir heyet ABD de bulunmaktadır” dedi.

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.