Husi liderinin posteri İstanbul surlarına asıldı

Husi liderinin posteri İstanbul surlarına asıldı

Yemen'deki İran destekli Husilerin lideri Abdulmelik Husi'nin posteri İstanbul Edirnekapı'daki surlara asıldı.

İstanbul Edirnekapı'dai tarihi surlara asılan Abdulmelik Husi posteri aynı zamanda İran destekli grupların Türkiye'deki etkinliğini de gösteriyor.

İran'ın Yemen'deki vekil gücü olarak gösterilen Husiler (Ensarullah Hareketi) bir süredir Kızıldeniz'den geçmekte olan bazı ticari gemilere saldırılar gerçekleştiriyordu.

Rusya, Çin ve Suudi Arabistan ile bağlantılı gemileri hedef almayan Husiler yalnızca İsrail bağlantılı ticari gemileri hedef aldıklarını ileri sürmüş ancak vurulan bazı gemilerin İsrail ile bir ilişkisi olmadığı da ortaya çıkmıştı.

Şii Husiler şu ana dek Kızıldeniz rotasını kullanmaya çalışan yaklaşık 30 gemiyi bir şekilde hedef aldı.

Son dönemdeki saldırılarıyla Husiler Yemen'de de azalan popülerliklerini artırma hedefindeler. Saldırılar Husilere sadece Yemen içinde değil dışında da İran'a bağlı gruplar eliyle popülerlik kazandırma aracı olarak kullanılıyor.

Husilerin Yemen'de kontrol ettikleri bölgelerde Sünni nüfusa yönelik baskı kurduğu da biliniyor.

Geçmiş dönemde Yemen'de Husi kontrolündeki bölgelerde birçok Sünni grup tarafından gözaltına alınmış, aralarında idam edilenler olmuştu.

Son olarak İstanbul'da tarihi surlara asılan dev poster bunun bir örneği.

Poster gelen tepkilerin ardından ilerleyen saatlerde indirildi.

İran destekli grup oldukça stratejik bir öneme sahip Kızıldeniz rotası üzerinden geçen gemileri 7 Ekim saldırıları gerçekleşene kadar hedef almamıştı.

Ancak ülke içinde azalmaya başlayan popülerlikleri Husileri Filistin davası üzerinden hareket etme arayışına soktu.

Husilerin gemilere yönelik saldırılarıyla birlikte saflarına katılan kişi sayısında da önemli bir artış yaşandığı ifade ediliyor.

Yemen'in başkenti dahil büyük bir kısmını elinde bulunduran Husiler kısa bir süre önceye kadar Suudi Arabistan ile savaş halindeydi.

Ancak İran'ın Suudi Arabistan ile normalleşmesi sonrasında Husiler de Suudi Arabistan'a yönelik saldırılarını durdurdu.

Öte yandan Husi lideri Abdulmelik Husi'nin posteri geçtiğimiz yıllarda da Türkiye'de İran destekli gruplar tarafından düzenlenen yürüyüşlerde açılmıştı.

Kaynak: Mepa News

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
4 Yorum