Husi saldırısında ölen Bahreyn askerlerinin sayısı 4'e yükseldi

Husi saldırısında ölen Bahreyn askerlerinin sayısı 4'e yükseldi

Suudi Arabistan sınırında İran destekli Husilerin düzenlediği saldırıda ölen Bahreyn askerlerinin sayısının 4'e yükseldiği bildirildi.

İran destekli Husilerin Suudi Arabistan sınırında düzenlediği saldırıda ölen Bahreyn askerlerinin sayısı 4'e yükseldi.

Bahreyn ordusundan yapılan açıklamada, saldırıda yaralanan askerlerden birinin daha ölmesiyle, yaşamını yitiren askerlerin sayısının 4'e çıktığı kaydedildi.

Ne olmuştu?

Bahreyn ordusu tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada, saldırıda çok sayıda Bahreyn askerinin de yaralandığı belirtildi. Yaralanan askerlerin tam sayısı ise açıklanmadı.

Al Jazeera'nın haberine göre, ordu kaynaklarının açıklamasında, "Bu terörist saldırı, Yemen'de savaşan taraflar arasındaki askeri operasyonların durdurulmasına rağmen Suudi Arabistan'ın güney sınırına insansız hava araçları gönderen Husiler tarafından gerçekleştirildi" denildi.

Bahreyn, Yemen'de İran'ın desteklediği Husilerle savaş halinde olan Suudi Arabistan'ın yakın bir müttefiki.

Husiler sorumluluğu üstlenmedi

Bu ayın başlarında Suudi Arabistanlı yetkililerle Yemen'deki çatışmayı sona erdirecek olası bir anlaşma üzerinde görüşmeler yapan Husilerin medya birimleri Bahreyn askerlerinin öldüğü saldırıyla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon ise Husileri, "bu tür tekrarlanan düşmanca ve provokatif eylemlerin krizi sona erdirmek ve kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşmak için sarf edilen olumlu çabalarla tutarlılık göstermediği" konusunda uyardı.

Koalisyon "uygun zaman ve yerde karşılık verme hakkını saklı tuttuğunu" da ekledi.

"Normal bir gerilimin sonucu"

ABD'nin Yemen'deki eski misyon şefi Nabeel Khoury, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada saldırının cephe hattındaki "normal gerilimlerin" bir sonucu gibi göründüğünü söyledi.

Yemen'in uluslararası alanda tanınan hükümeti ise Pazartesi günü insansız hava aracı saldırısını kınadı.

Dışişleri Bakanı Ahmed bin Mübarek, Bahreynli baş diplomat Abdullatif el Zayani ile telefonda görüştüğünü ve Bahreyn'e başsağlığı ve dayanışma dileklerini ilettiğini söyledi.

Suudi Arabistan ile İran destekli Husiler 2015 yılından bu yana yüz binlerce insanın ölümüne ve Yemen nüfusunun yüzde 80'inin insani yardıma muhtaç hale gelmesine neden olan bir çatışma sarmalının içerisine girmiş durumda.

Yemen'deki savaş 2014 yılında Husilerin kuzeydeki kalelerinden güneye inerek başkent Sana'yı ve ülkenin kuzeyinin büyük bir bölümünü ele geçirmesiyle başladı. Bunun üzerine Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon 2015'te Yemen'e askeri müdahale başlattı.

Çatışmalar kısa süre içinde Suudi Arabistan ve İran arasındaki bir vekalet savaşına dönüştü ve çatışmalardan önceki dönemde de Arap dünyasının en yoksul ülkesi olan Yemen'de yaygın bir açlık ve sefalete neden oldu.

Ateşkes süreci

Suudi Arabistan ve İran bu yılın başlarında Çin'in aracılık ettiği bir anlaşmayla diplomatik ilişkilerini yeniden tesis ederek Yemen'deki çatışmaların sona ermesi yönündeki umutları daha da arttırdı. Bu ayın başlarında Suudi Arabistan, barış görüşmeleri için gelen bir Husi heyetini memnuniyetle karşıladı ve görüşmelerin "olumlu sonuçlar" verdiğini söyledi.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.