Husiler Bab el Mendeb Boğazı yakınlarında ticari bir tankeri hedef aldı

Husiler Bab el Mendeb Boğazı yakınlarında ticari bir tankeri hedef aldı

Husiler İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana bölgedeki gemilere yönelik beşinci saldırısını düzenledi.

Associated Press ajansının bir Amerikalı yetkiliye dayandırdığı habere göre, Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgeden fırlatılan iki füze, stratejik Bab el Mendeb Boğazı yakınlarında bir ticari tankeri hedef aldı.

Gemi takip verilerine göre Çarşamba günü ateşlenen füzeler, Kızıldeniz'de Süveyş Kanalı'na doğru kuzey yönünde ilerleyen Marshall Adaları bandıralı Ardmore Encounter adlı gemiyi ıskaladı.

İran destekli Husiler ilk kez Süveyş Kanalı'na giden bir enerji sevkiyatını hedef almış oldu.

Ardmore Shipping Corp, geminin Hindistan'da üretilen jet yakıtını taşıdığını ve Hollanda'nın Rotterdam kentine ya da İsveç'in Gavle kentine gitmekte olduğunu söyledi.

Hindistan'ın güneyindeki Mangalore'dan gelmekte olan gemide silahlı bir güvenlik ekibi bulunuyordu.

Filistin-İsrail çatışmasının sürdüğü bir ortamda İsrail'e giden ya da İsrail'den gelen her gemiyi hedef alacaklarını söyleyen İran destekli Husiler Çarşamba günkü saldırılar hakkında henüz bir açıklamada bulunmadılar.

Ancak Salı günü Husi yetkilisi Muhammed Ali el Husi, Kızıldeniz'deki kargo gemilerini İsrail'e doğru seyahat etmekten kaçınmaları ve Husilerin kendileriyle temas kurma girişimlerine derhal yanıt vermeleri konusunda uyardı.

Ardmore Shipping şirketi saldırıda kimsenin yaralanmadığını ve geminin "tamamen çalışır durumda" olduğunu söyledi.

Şirket AP'ye yaptığı açıklamada "Gemiye kimse binmedi ve tüm mürettebat güvende. Gemi, herhangi bir kargo kaybı ya da hasar olmaksızın tamamen çalışır durumda" ifadelerini kullandı.

AP'nin ismini vermediği ABD'li yetkili, bir ABD savaş gemisinin de olay sırasında kendisine doğru uçan şüpheli bir Husi insansız hava aracını düşürdüğünü söyledi. Saldırıda kimse yaralanmadı.

Husilerin hayati önem taşıyan nakliye yollarına saldırması ve 1.600 km’den daha uzak mesafeden İsrail'e insansız hava araçları ve füzeler fırlatması, Gazze savaşından kaynaklanan bölgesel gerilimin daha da artacağı endişelerini arttırdı ve kargo sevkiyatlarını tehlikeye düşürdü.

Öte yandan, Reuters haber ajansının İngiliz deniz güvenlik şirketi Ambrey'den aktardığı bir bilgi notuna göre, Marshall Adaları bandıralı bir kimyasal tanker Çarşamba günü Yemen'in kıyı kenti Hudeyde'den yaklaşık 102 kilometre uzaklıkta bir sürat teknesiyle "çatışma" yaşandığını bildirdi.

İngiliz ordusunun Ortadoğu'daki denizcilere uyarılarda bulunan Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları birimi daha önce Umman açıklarında ayrı bir olay yaşandığını bildirmişti. Bir geminin makineli tüfek taşıyan beş ila altı bot ve gri üniformalı adamlar tarafından takip edildiği ve geminin zarar görmeden kaçtığı belirtildi.

Grubun üst düzey yetkililerinden Muhammed Ali el Husi daha önce gemileri "kimliklerini gizlemeleri" ya da kargo gemisi sahibinin ülkesinden farklı bayrak taşımamaları konusunda uyarmıştı.

Husiler Salı günü yaptıkları açıklamada, Gazze savaşının başladığı 7 Ekim'den bu yana gemilere yönelik beşinci saldırılarında bir Norveç tankerini vurduklarını duyurdu.

Norveç'in sahip olduğu ve işlettiği Strinda adlı gemi Pazartesi gecesi Doğu Afrika'yı Arap Yarımadası'ndan ayıran Bab el Mandeb Boğazı'ndan geçerken vuruldu.

Husiler, gemiyi bir İsrail terminaline ham petrol götürdüğü için hedef aldıklarını açıkladı.

Geminin sahibi ise geminin İtalya'ya gitmekte olduğunu öne sürdü.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.