Husiler BAE ve Suudi Arabistan'ı tehdit etti: Füze menzilimiz içindesiniz

Husiler BAE ve Suudi Arabistan'ı tehdit etti: Füze menzilimiz içindesiniz

Yemen'in büyük bir kısmını kontrol altında tutan İran destekli Husiler, Birleşik Arap Emirlikleri'nin füze menzilleri içinde olduğunu açıkladı.

Yemen'in büyük bir kısmını kontrol altında tutan İran destekli Husiler Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) füze menzillerinde olduğunu açıkladı.

Yemen'de İran tarafından desteklenen Ensarullah Hareketi (Husiler) lideri Abdulmelik Husi, geçtiğimiz gün kendi televizyon kanallarında yaptığı bir açıklamada Birleşik Arap Emirlikleri'ni tehdit etti.

"BAE füze menzilimiz içinde"

Uzun menzilli füze geliştime programlarının devam ettiğini belirten Abdulmelik Husi, gerçek füzeler kullanılarak yapılan denemeler sonucunda BAE'yi vurabilecek kapasiteye sahip olduklarını ifade etti.

BAE'nin yatırımcılar için güvenlik bir ülke olmaktan çıktığını ifade eden Husi, "BAE artık bizim füze menzilimiz içindedir" ifadelerini kullandı. Füze geliştirme programı kapsamında önemli ilerleme katedildiğini ifade eden Husi lideri, çalışmalarının ve gerçek füze ile gerçekleştirdikleri denemelerin devam edeceğini söyledi.

"Gelişmiş İHA'lara sahibiz"

İran destekli Ensarullah Hareketi lideri, ellerinde oldukça gelişmiş insansız hava araçları (İHA) olduğunu ifade ederken, insansız hava araçalarının Suudi Arabistan kentleri üzerinde uçuşlar gerçekleştirdiğini belirtti.

Yemen'deki Ensarullah Hareketli lideri konuşmasında Suudi Arabistan'ın bütün kentlerinin üzerinde İHA uçurabilecek kapasiteye sahip olduklarını iddia etti.

"Silahlı İHA programı devam ediyor"

Silahlı insansız hava aracı (SİHA) geliştirme programlarının devam ettiğini belirten Abdulmelik Husi, Yemen-Suudi Arabistan cephe hattında kullanılan İHA'ların başarılı bir şekilde görevlerini icra ettiğini belirtirken, yakın bir zamanda geliştirdikleri SİHA'lar ile hava saldırıları düzenlemeye başlayacaklarını ifade etti.

"ABD'nin bölgedeki planı altüst oldu"

Abdulmelik Husi, Suriye rejimi, Irak, Lübnan Hizbullah Hareketi ve Haşdi Şaabi tarafından sergilenen direnişle ABD'nin bölge planlarının altüst olduğunu ifade etti.

"Husi-ABD işbirliği"

Öte yandan geçtiğimiz dönemde Yemen El Kaide yapılanması olan Ensaru'ş Şeria tarafından yayınlanan açıklamalarda, ABD ve Husilerin Yemen sahasında işbirliği yaptığı, belli bölgelerde kendilerine karşı ortak hareket ettiklerini ifade etmişti.

Yemen'in Beyda ilinde 28 Ocak 2017 gecesi Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD güçlerince ortaklaşa düzenlenen indirme operasyonunda onlarca sivil yaşamını yitirmiş, El Kaide ise bu indirmede İran destekli Husilerin de ABD ve BAE ile ortak hareket ettiğini ifade etmişti.

Yemen nüfusunun yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan Husiler, 2011'de "Arap Baharı" ayaklanmaları ile devrilen Ali Abdullah Salih'in yerini alan Abdurabbu Mansur Hadi'ye de karşı ayaklanmıştı. 2014 yılının son aylarında Husilerin ayaklanması hızla büyüdü ve başkent Sana'ya kadar ulaştılar.

Gelinen son dönemde ise İran tarafından desteklenen Husiler Yemen'in başkenti Sana da dahil olmak üzere ülkede büyük bir alanı kontrolleri altında tutuyorlar. 

Suudi Arabistan ise 2015 yılı başından itibaren kurulan Arap Koalisyonu ile Yemen'de Husilerin kontrol ettiği bölgelere yönelik saldırılar düzenliyor. Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri Yemen'in güneyi başta olmak üzere ülkede kara gücü bulunduruyor.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.