Husiler: Cidde'deki Aramco petrol tesisini vurduk

Husiler: Cidde'deki Aramco petrol tesisini vurduk

İran destekli Husiler Cidde şehrindeki bir petrol tesisini vurduklarını açıklarken bu iddia Suudiler tarafından henüz teyit edilmedi.

Yemen'de İran destekli Husiler tarafından yapılan bir açıklama ile Kızıldeniz kıyısındaki Cidde şehrinde, Suudi petrol şirketi Aramco tarafından işletilen bir dağıtım istasyonunun hedef alındığı iddia edildi.

Pazartesi günü, Suudi Arabistan’da faaliyet gösteren yabancı şirketler ve sivilleri dikkatli olmaları hususunda uyaran ve “operasyonların devam edeceğini” söyleyen Husilerin askeri sözcüsü tarafından ilan edilen füze saldırısı Suudi yetkililerce henüz teyit edilmedi.

Aramco’ya ait petrol üretim ve ihracat tesislerinin çoğu Suudi Arabistan’ın doğu bölgelerinde yani Cidde’den 1000 km uzakta bulunuyor..

Çoğunluğu devlete ait petrol devi konu ile alakalı yorum isteklerini cevapsız bıraktı.

"Kudüs-2 füzesiyle vurduk"

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Sarea, saldırının Kudüs-2 tip füze ile gerçekleştirildiğini söyledi.

Kendisi açıklama sırasında ayrıca üzerinde “Kuzey Cidde toplu tesis- Suudi Aramco” yazan bir uydu görüntüsü de paylaştı.

Google Maps’e göre, sözcünün gösterdiği resme ve tarife uygun, Cidde şehrinin kuzey taraflarında bulunan bir tesis gerçekten de mevcut.

Sözcüye göre, “saldırı hedefini tam isabetle vurdu. Ambulanslar ve itfaiye araçları hedef bölgeye hızla intikal etti.”

Söz konusu tesis, Mekke’ye gitmek üzere ülkeye gelen hacıların ilk durağı olan Cidde’deki Kral Abdülaziz Uluslararası Havaalanı’nın hemen güneydoğusunda bulunmaktadır.

İran tarafından askeri ve siyasi boyutta desteklenen Husiler, 2014’ün son dönemlerinde başkent Sana'dan kovduğu Yemen hükümetini geri getirmek için 2015’in mart ayında Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun müdahale etmesinin ardından başlayan savaş Yemen’i adeta bir bataklığa çevirdi.

Koronavirüs salgını nedeniyle varılan ateşkes anlaşmasının süresinin dolmasının ardından Husi güçlerinin sınır ötesi saldırıları mayıs ayından itibaren tekrar hız kazandı.

Suudi Arabistan liderliğinde koalisyon da bu saldırılara Husilerin kontrolü altındaki bölgelere hava harekatları icra ederek karşılık veriyor..

Yemen’in kuzey bölgelerinin ve ülke içindeki şehirleşmiş alanların büyük bölümünü kontrol altından tutan Husiler, "yozlaşmış bir sisteme karşı" savaştıklarını öne sürüyor.

Sarea, füze saldırısının, Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun Yemen’deki faaliyetlerine bir cevap olarak icra edildiğini söyledi.

Söz konusu saldırı, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı görmek üzere Suudi Arabistan’a giden ABD Dışişleri Başkanı Mike Pompeo’nun ziyaretinin ertesi günü gerçekleşti.

İlaveten, Suudi Arabistan’da gerçekleştirilen G-20 zirvesi de pazar günü bitmişti.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.