Husiler Suudi Arabistan'ın petrol tankerlerini hedef aldı

Husiler Suudi Arabistan'ın petrol tankerlerini hedef aldı

Husilerin Suudi Arabistan'a ait iki petrol tankerine saldırı düzenlediği bildirildi.

(Fotoğraf: Arşiv)

Yemen'deki Husiler, çarşamba günü iki Suudi petrol tankerine saldırdıklarını açıkladı.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri'nin verdiği rakamlara göre bunlar, geçen ay ablukanın başlamasından bu yana hedef alınan sekizinci ve dokuzuncu Suudi petrol tankerleri oldu.

Suudi makamları habere ilişkin açıklama yapmadı.

Yahya Seri, video açıklamasında grubun "Kızıldeniz'in kuzeyinde, Yenbu açıklarında bulunan Suudi petrol tankeri Wafa'yı bazı balistik füzelerle başarıyla hedef aldığını" söyledi.

Seri daha sonraki açıklamasında, grubun Aden Körfezi'ndeki Suudi petrol tankeri Daisy'yi balistik füzeyle hedef aldığını belirtti.

Husiler, Suudi Arabistan'ın abluka nedeniyle petrol tankerlerini güneyden kuzeye yönlendirmesine karşılık Kızıldeniz'in kuzeyindeki saldırılarını artıracaklarını açıklamıştı.

Abluka, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın tedarikini küresel piyasalara ulaştırma kapasitesini tehdit ediyor.

Seri, grubun uyguladığı ablukanın Suudi Arabistan'ı petrol tankerlerini Kızıldeniz'in kuzeyine yönlendirmeye zorladığını söyledi. Bu nedenle grubun artık bütün geçiş noktalarını kapatmak ve gemilerin geçişini engellemek için Kızıldeniz'in kuzeyindeki Suudi petrol tankerlerini hedef alan saldırılarını artıracağını dile getirdi.

İran'ın Hürmüz'ü kapatmasıyla Kızıldeniz kıyısındaki Yenbu Limanı, Suudi petrolünün başlıca çıkış noktası haline gelmiş, Babu'l Mendeb Boğazı da ham petrol için kritik bir geçiş güzergahına dönüşmüştü.

Deniz taşımacılığını takip eden Kpler'in verilerine göre Suudi Arabistan'ın Babu'l Mendeb Boğazı üzerinden deniz yoluyla gerçekleştirdiği ham petrol ihracatı, Mart ile Temmuz 2026'nın ortası arasında 2025'in aynı dönemine kıyasla sekiz kat arttı.

İhracat, şubat ayındaki 7 milyon varile kıyasla haziran ayında yaklaşık 100 milyon varile yükseldi.

Kaynak: Mepa News

tg.png

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.