Husiler, Türkiye'den Hindistan'a giden 'İsrailli iş adamına ait' kargo gemisine el koydu

Husiler, Türkiye'den Hindistan'a giden 'İsrailli iş adamına ait' kargo gemisine el koydu

Yemen'deki Husilerin sözcüsü, İsrailli bir iş adamına ait olduğu belritilen gemiye el koyduklarını belirtti.

Yemen'deki İran destekli Husiler, Gazze'deki savaş bölgede tansiyonu yükseltirken Kızıldeniz'in güneyinde bir kargo gemisine el koyduklarını açıkladı.

Yemen'in kuzeyini ve Kızıldeniz kıyılarını kontrol eden Husiler geminin İsrail'e ait olduğunu söylerken, İsrail gemiyi "İngilizlere ait ve Japonlar tarafından işletilen, içinde İsrail vatandaşı bulunmayan bir kargo gemisi" olarak tanımladı.

Al Jazeera'ye göre, kısmen İsrailli bir iş adamına ait olduğu ve Bahamalar bayrağı altında seyrettiği bildirilen Galaxy Leader gemisine Türkiye'den Hindistan'a giderken el konulduğu sırada gemide yaklaşık 25 kişinin bulunduğu düşünülüyor.

Kamuya açık denizcilik veri tabanlarındaki sahiplik bilgileri, geminin sahiplerini İsrail'in en zengin adamlarından biri olarak bilinen Abraham "Rami" Ungar tarafından kurulan Ray Car Carriers ile ilişkilendiriyor.

Ungar, Associated Press haber ajansına olaydan haberdar olduğunu ancak ayrıntıları beklediği için yorum yapamayacağını söyledi. Kendisine bağlı bir gemi 2021 yılında Umman Körfezi'nde bir patlama yaşamıştı. İsrail medyası o dönemde suçu İran'a atmıştı.

Uluslararası deniz taşımacılığı genellikle tek bir gemide dünyanın dört bir yanına uzanan birçok yönetim şirketini, bayrağı ve gemi sahibini barındırır.

Husiler İsrail-Filistin savaşına dahil oldu

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, gemiye el konulmasının "Gazze ve Batı Şeria'daki Filistinli kardeşlerimize yönelik iğrenç eylemlere" bir yanıt olduğunu söyledi.

Seri, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Eğer uluslararası toplum bölgesel güvenlik ve istikrar konusunda endişe duyuyorsa, çatışmayı genişletmek yerine İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırganlığına son vermelidir" dedi.

Husiler, İsrail'in 7 Ekim'de Gazze'ye yönelik aralıksız saldırılarını başlatmasından bu yana İsrail'e karşı çok sayıda füze ve insansız hava aracı saldırısı düzenledi.

Geçtiğimiz hafta İran destekli Husiler Kızıldeniz'de ve Bab el Mendeb Boğazı'nda İsrail gemilerini hedef alabileceklerini açıklamıştı.

Yahya Seri, İsrail'e ya da onu destekleyenlere ait herhangi bir geminin Husi güçleri için meşru bir hedef olacağı uyarısını yineledi.

Seri, "Gazze ve Batı Şeria'daki Filistinli kardeşlerimize yönelik saldırganlık ve çirkin suçlar durana kadar -İsrail'e- karşı askeri operasyonlara devam edeceğimizi teyit ediyoruz" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada İsrail'in geminin mülkiyeti, işletmesi ya da uluslararası mürettebatının yapısıyla bir ilgisinin bulunmadığı belirtildi.

Açıklamada saldırının uluslararası deniz güvenliği açısından sonuçları olan bir "İran terör eylemi" olduğu iddia edildi.

Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada, İran'ın olaya müdahil olduğuna dair herhangi bir kanıt sunulmazken, "Bu, İran'ın özgür dünya vatandaşlarına karşı saldırganlığında bir tırmanışı temsil ediyor ve küresel denizcilik rotalarının güvenliğine ilişkin uluslararası sonuçları da beraberinde getiriyor" denildi.

"Gemide hiç İsrailli yoktu" diye devam eden açıklamada, 25 mürettebatın Ukrayna, Meksika, Filipinler ve Bulgaristan gibi ülkelerden olduğu belirtildi.

İran tarafından konuyla ilgili olarak henüz bir açıklama yapılmadı.

Japon hükümeti Pazartesi günü yaptığı açıklamada Nippon Yusen tarafından çalıştırılan gemiye el konulmasını "şiddetle kınadığını" belirtti. AFP haber ajansına göre Japon operatör Pazartesi günü erken saatlerde yaptığı açıklamada geminin kime ait olduğunu teyit edemediğini söyledi.

Bu arada bir ABD savunma yetkilisi Washington'un "durumun farkında olduğunu ve yakından izlediğini" söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü yaptığı açıklamada "Husilerin Kızıldeniz'de Galaxy Leader adlı gemiye el koyması uluslararası hukukun açık bir ihlalidir" dedi.

ABD, "Geminin ve mürettebatının derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Bundan sonra atılacak uygun adımlar için BM'deki ortaklarımızla istişarelerde bulunacağız." dedi.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum