Husilerin Liberya'ya ait gemiyi vurması sonucu 3 denizci öldü

Husilerin Liberya'ya ait gemiyi vurması sonucu 3 denizci öldü

Yemen'deki Husiler tarafından gerçekleştirilen saldırı Kasım ayından bu yana gemileri hedef alan ilk ölümcül saldırı oldu.

ABD ordusu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Aden Körfezi'nde Husiler tarafından fırlatılan bir balistik füzeyle vurulan ticari bir geminin farklı milletlerden oluşan mürettebatından 3 kişinin öldüğünü ve en az 4 kişinin de yaralandığını bildirdi.

ABD Merkez Komutanlığı da yaptığı açıklamada füze isabetinin gemide "önemli hasara" yol açtığını belirtti.

Günün erken saatlerinde İngiliz ve ABD'li yetkililer saldırıda 2 denizcinin öldüğünü açıkladı.

Ölü sayısı sonraki saatlerde 3 olarak güncellendi.

Yemen'in Aden limanının yaklaşık 50 deniz mili açığında Yunanistan'a ait Barbados bandıralı True Confidence gemisini ateşe veren saldırının sorumluluğunu Husiler üstlendi.

İngiltere Büyükelçiliği X'te yaptığı açıklamada Husilerin iddiasına doğrudan yanıt vererek şunları yazdı: "En az 2 masum denizci öldü. Bu, Husilerin pervasızca uluslararası gemilere füze atmasının üzücü ama kaçınılmaz bir sonucudur. Buna bir son vermelidirler."

"En derin taziyelerimizi ölenlerin ve yaralananların ailelerine iletiyoruz."

Üst düzey bir ABD'li yetkili de iki denizcinin öldüğünü doğruladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Çarşamba günkü ölümcül saldırının ardından Washington'un Husileri uluslararası gemilere yönelik saldırılardan sorumlu tutmaya devam edeceğini söyledi.

Miller düzenlediği basın brifinginde son saldırının ABD tarafından yeni bir misillemeye yol açıp açmayacağını belirtmekten kaçındı.

Husiler Kasım ayından bu yana, Gazze'deki savaş sırasında Filistinlilerle dayanışma amacıyla düzenlediklerini iddia ettikleri bir eylemle Kızıldeniz'deki gemilere saldırıyor.

İngiltere ve ABD Husilere karşı misilleme saldırıları düzenliyor ve ölümlerin teyit edilmesi daha güçlü bir askeri operasyon için baskı oluşturabilir.

Daha önce bir denizcilik kaynağı gemiye isabet eden bir füzenin ardından dört denizcinin ciddi şekilde yandığını ve üçünün de kayıp olduğunu söylemişti.

True Confidence gemisinin Yunan operatörleri geminin Yemen'in Aden limanının yaklaşık 50 deniz mili güneybatısında vurulduğunu, sürüklendiğini ve alevler içinde kaldığını söyledi. Gemide bulunan 15 Filipinli, 4 Vietnamlı, 2 Sri Lankalı, 1 Hintli ve 1 Nepal vatandaşından oluşan 20 mürettebat ve 3 silahlı güvenlik görevlisinin durumu hakkında herhangi bir bilgi bulunmadığını söylediler.

ABD'li bir savunma yetkilisi True Confidence'dan duman çıktığını söyledi. İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili Reuters'e geminin yakınında suda bir cankurtaran botu görüldüğünü söyledi.

Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları (UKMTO) ajansı, Kızıldeniz'in girişine yakın olan Aden'in 54 deniz mili güneybatısında bir olay raporu aldığını söyledi ve geminin mürettebat tarafından terk edildiğini ve "artık komuta altında olmadığını" ekledi.

UKMTO, "Koalisyon güçleri gemiyi ve mürettebatı koruyor" dedi.

Dört gün önce, İngiltere'ye ait bir dökme yük gemisi olan Rubymar, bir füze saldırısı sonucu ağır hasar alarak iki hafta boyunca yüzdükten sonra, Husi saldırısı sonucu batan ilk gemi oldu. Tüm mürettebat o gemiden güvenli bir şekilde tahliye edilmişti.

Husilerin saldırıları küresel deniz taşımacılığını sekteye uğratarak firmaları Güney Afrika çevresinde daha uzun ve daha pahalı yolculuklar yapmaya zorladı. Kızıldeniz üzerinden yedi günlük bir yolculuğu sigortalamanın maliyeti de yüz binlerce dolar arttı.

Husiler İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail bağlantılı gemilere saldıracaklarını söylerken, denizcilik sektörü kaynakları tüm gemilerin risk altında olabileceğini ifade ediyor.

Her iki firma da yaptıkları ortak açıklamada True Confidence gemisinin Liberya'ya kayıtlı True Confidence Shipping şirketine ait olduğunu ve Yunanistan merkezli Third January Maritime tarafından işletildiğini belirtti. Şirketler geminin Amerika Birleşik Devletleri ile herhangi bir bağlantısı olmadığını belirttiler.

Liberya'ya ait gemideki hasarın tam boyutu belirsizliğini korurken, mürettebat gemiyi terk etti.

Kaynak: Mepa News, Reuters

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.