Husilerin saldırılarının ardından birçok taşımacılık şirketi Kızıldeniz rotasını iptal etti

Husilerin saldırılarının ardından birçok taşımacılık şirketi Kızıldeniz rotasını iptal etti

Birçok taşımacılık şirketi İsrail'in Gazze'deki saldırılarına karşılık olarak Husilerin ticari gemleri hedef alması sonrası Kızıldeniz rotasını kullanmayı durdurdu.

Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına yanıt olarak Kızıldeniz’i kullanan ticari gemilere yönelik saldırılarını arttırdı.

Doğu-Batı ticaretinin, özellikle de petrol ticaretinin, Afrika kıtasının etrafını dolaşma maliyetinden ve zamanından tasarruf etmek için Süveyş Kanalı'nı kullanmasını sağlayan Kızıldeniz rotasını hedef alan saldırılar, bazı nakliye şirketlerini bölgeden kaçınmak için rota değişikliği yapmaya itti.

Aşağıda Kızıldeniz üzerinden taşımacılık faaliyetlerini durdurmayı düşünen ya da durdurmaya karar veren şirketler yer alıyor:

CMA CGM

Fransız denizcilik grubu CMA CGM 16 Aralık'ta yaptığı açıklamada, bir gün önce konteyner gemilerinden MSC Palatium III'e yapılan saldırının ardından Kızıldeniz üzerinden yapılan tüm konteyner sevkiyatlarını durdurduğunu duyurdu.

HAPAG-LLOYD

Alman konteyner taşımacılığı şirketi Hapag Lloyd, gemilerinden birinin saldırıya uğradığını bildirdikten saatler sonra, 15 Aralık'ta Kızıldeniz üzerinden yapılan seferleri durdurup durdurmamayı değerlendirdiğini açıkladı.

Yemen kıyılarına yakın seyreden Al Jasrah gemisine kamikaze drone olduğu düşünülen bir cisim isabet etti. Olayda mürettebattan yaralanan olmadı.

MAERSK

Danimarkalı A.P. Moller-Maersk 15 Aralık'ta yaptığı açıklamada, bir gün önce Maersk Gibraltar gemisinin karıştığı " ucuz atlatılan bir olayın" ardından, bir sonraki duyuruya kadar Kızıldeniz üzerinden yapılan tüm konteyner sevkiyatlarını durduracağını bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamada geminin Umman'ın Salalah kentinden Suudi Arabistan'ın Cidde kentine giderken bir füzenin hedefi olduğu belirtildi.

OOCL

Hong Kong merkezli Oriental Overseas (International) Ltd'nin sahibi olduğu denizcilik şirketi Orient Overseas Container Line (OOCL) 16 Aralık'ta yaptığı açıklamada, operasyonel sorunlar nedeniyle İsrail'e ve İsrail'den kargo kabulünü bir sonraki duyuruya kadar durdurduğunu açıkladı.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.