Husilerin vurduğu gemi Yemen açıklarında battı

Husilerin vurduğu gemi Yemen açıklarında battı

İngiltere bandıralı bir kargo gemisi Aden Körfezi'nde Husiler tarafından saldırıya uğradıktan iki hafta sonra battı.

Yemen kaynakları Rubymar isimli geminin batmadan önce günlerce sürüklendiğini ve su aldığını söyledi.

Bu, Yemen'deki İran destekli Husilerin Kızıldeniz'deki gemileri hedef almaya başlamalarından bu yana batırdıkları ilk gemi oldu.

Uzmanlar suni gübre taşıdığı belirtilen geminin batmasının "çevresel bir felaket" riski taşıdığını söylüyor.

Rubymar, Yemen merkezli Husiler tarafından ateşlenen iki füze tarafından vurulduğunda Bab el Mendeb Boğazı yakınlarında Aden Körfezi'nde bulunuyordu.

On gün önce İngiliz hükümeti geminin su almaya başladığını ve 24 mürettebatının tamamının kurtarıldığını açıklamıştı.

Geminin sahipleri hedef alındığı dönemde geminin yakındaki Cibuti'ye çekilmekte olduğunu ancak yine de batabileceğini söyledi.

172 metre uzunluğundaki Rubymar Belize bandıralı ve Lübnanlı bir firma tarafından işletiliyordu.

Geminin kayıtlı sahibi Golden Adventure Shipping şirketi ve adresi İngiltere'nin Southampton limanı.

Geminin amonyum nitrat gübre yükü taşıdığına inanılıyordu.

Yemen'in uluslararası alanda tanınan hükümetinin başbakanı Ahmed Avad Bin Mübarek geminin batmasını "eşi benzeri görülmemiş bir çevre felaketi" olarak nitelendirdi.

Greenpeace, amonyum nitrat sızıntısının, Kızıldeniz'in güneyinde mercan resifleri, kıyı mangrovları ve çeşitli deniz yaşamına sahip olan "deniz ekosistemleri üzerinde önemli etkileri" olabileceğini söyledi.

Husi yöneticilerinden Muhammed Ali el Husi, X'te yaptığı bir paylaşımda İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve İngiltere hükümetinin "yardım kamyonlarının Gazze'ye girmesine izin vererek Rubymar'ı kurtarma şansına sahip olduğunu" söyledi.

Kasım ayından bu yana Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde İsrail bağlantılı gemilere saldırılar düzenleyen Husi isyancılar, eylemlerinin Gazze'deki Filistinlilere destek amaçlı olduğunu söylüyor.

Kaynak: Mepa News, BBC

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.