İbadi: Peşmerge Irak ordusunun parçası olacak

İbadi: Peşmerge Irak ordusunun parçası olacak

'Eğer Abadi’nin söyledikleri gerçekleşirse KBY’nin özerkliği fiilen biter'

Bağdat hükümeti başbakanı Haydar el Abadi “Peşmerge ya Irak ordusunun bir parçası haline gelecek ya da bölgede küçük bir yapıya dönüştürülecek” dedi.

Abadi, İngiltere’de yayınlanan Independent gazetesinin Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn’e Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (KBY) düzenlediği  bağımsızlık referandumu sonrası başlayan krizin ardından yapmak istedikleri dönüşümleri anlattı.

Cockburn: Bunları yaparsa özerklik biter

Cockburn, söyleşiyle ilgili yaptığı analizde. “Eğer Abadi’nin söyledikleri gerçekleşirse KBY’nin özerkliği fiilen biter” dedi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Abadi satır başlarıyla şunları söyledi:

‘Ankara hatasını kabul etti’

“KBY’nin 25 Eylül’de bağımsızlık referandumuna gitmesinin öncesinde Türkiye  Erbil’le doğrudan siyasi ve ekonomik ilişkiler kurmuştu. Referandum sonrasında Ankara hatasını kabul etti.

‘Tüm kapılar devredilmeli, sembolik devirle yetinmeyiz’

Peşmerge güçlerinin kontrolü altında bulunan ve Türkiye-Irak arasında yer alan tüm sınır geçişleri merkezi hükümetin kontrolüne verilmeli. Sembolik birkaç sınır geçişinin devriyle yetinmeyiz.

‘Peşmerge büyük bir güç değil’

Erbil yönetiminin ‘300 bin peşmerge var’ iddiası doğru değil. Kürdistan’daki birçok yetkili bana küçük bir silahlı gücün bulunduğunu, kalanların ise evlerinde oturduğunu söylüyor.

Federal hükümet çatısı altında görev yapacak peşmerge güçlerini maaşa bağlamaya hazırız.

‘Küçük silahlı gücün parasına kendileri ödesin’

Eğer Erbil kendi küçük yerel silahlı güçlerinin olmasını istiyorlarsa, bu silahlı güç kalabalık olamaz. Bu gücün parasını da kendileri ödemeli.

Erbil yönetiminin yaptığı harcamalar merkezi yönetim harcamalarıyla aynı standartlarda denetlenecek.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.