IKBY ile BAE arasında 10 yıllık enerji anlaşması

IKBY ile BAE arasında 10 yıllık enerji anlaşması

IKBY (Irak Kürt Bölgesel Yönetimi) ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) iki büyük gaz şirketi DANA GAS ve Hilal Oil, kuzey Irak'taki Kormor ve Çemçemal petrol kuyularındaki gaz ve petrol üretimini artırmak amacıyla 10 yıllık bir anlaşma imzaladı.

IKBY (Irak Kürt Bölgesel Yönetimi) Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, her iki şirketin ortak konsorsiyomunda kurulan Pearl Petroleum tarafından yürütülecek üretim artırma çalışmaları çerçevesinde 2018 yılı sonuna kadar üretimin yüzde 125 artırılmasının öngörüldüğü belirtildi.

30 Ocak’ta Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami ve Hilal Oil Yönetim Kurulu Başkanı Mecid Cafer ile DANA GAS Yönetim Kurulu Başkanı Patrick Alman Ward arasında imzalanan anlaşmaya göre Kormor ve Çemçemal’deki petrol kuyularının yanı sıra bu alanlarda yeni kuyular açılacak ve bu yeni kuyularla birlikte bu alanlarda gaz üretim merkezleri kurulacak.

Anlaşmaya göre doğalgaz üretimi yüzde 25 arttırılarak 320 milyon metreküpten 400 milyon metreküpe çıkarılacak ve 80  milyon metreküp yeni doğalgaz üretimi yapılacak.

PEARL PETROLEUM TOPLUMSAL HİZMET SUNACAK

Anlaşma çerçevesinde Pearl Petroleum, Kormor ve Çemçemal’deki petrol ve gaz üretiminin yanı sıra, her iki yerleşim alanında toplumsal hizmetlere de el atıyor. Buna göre Pearl Petroleum, Kormor ve Çemçemal’de birer okul ve spor merkezi yaptırma, gezici sağlık ekibi görevlendirme, bin yetim çocuğun hayatını idame etmeleri için maddi yardımda bulunacak, ayrıca her iki yerleşim biriminin elektrik ve ısınma için gerekli yakıtını da üstlendi.

Proje çerçevesinde yüzde 80’i bölge halkından olmak üzere, 500 kişinin bu merkezlerde çalıştığı açıklandı.

Anlaşma ardından başlatılan gaz ve petrol üretimi çalışmalarına şu ana kadar 1 milyar 300 milyon dolar harcama yapıldığı belirtilirken, proje çerçevesinde şu ana kadar 228 milyon varil petrol üretildiği kaydedildi.

Anlaşma ile ilgili açıklamalarda bulunan Hilal Oil Yönetim Kurulu Başkanı Mecid Cafer, daha önce de kuzey Irak'ta iş yaptıklarını dile getirerek, yeni anlaşmanın 10 yıllık uzun bir süreyi kapsamasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Bu zaman zarfında anlaşma projesinin daha da genişleyebileceğinin sinyalini veren Cafer, bir buçuk ay önce imzalanan anlaşma projesi çerçevesinde 600 milyon dolarlık bir üretim yapıldığını ve bu rakamın şimdiden daha önce yürüttükleri projeleri ikiye katladığını söyledi.

Proje ile bölge insanının yaşam koşullarının da iyileştirildiğini belirten Mecid Cafer, projenin bu anlamda özel bir proje olduğunu ifade etti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.