IKBY referandumun sonuçlarını açıkladı

IKBY referandumun sonuçlarını açıkladı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin düzenlediği tartışmalı referandumunun resmi sonuçları açıklandı.

IKBY Yüksek Seçim Komisyonu, referandumda evet oyu kullananların oranını yüzde 92,3 olarak açıkladı. Komisyon, katılımın yüzde 72’den fazla olduğunu da belirtti.

Irak Meclisi’nin Kerkük’e asker gönderme yetkisi verdiği Başbakan Haydar El Abadi ise, güç kullanmak istemediğini açıkladı. Milletvekillerine hitap eden Abadi, Kürt bölgesinde anayasanın verdiği yetki ile federal yönetimin işbaşında olmasını zorlayacağını kaydetti. Abadi, “Irak halkı içinde çatışma istemiyorum” dedi.

Irak Meclisi de Abadi’nin Bölgesel Kürt Yönetimi sınırları dışında olan ancak Kürt güçlerinin kontrolü altında bulunan petrol zengini Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelere asker konuşlandırılmasını öngören 13 maddelik planına onay verdi.

Planda değişiklik yapan milletvekilleri, referandum sonuçları iptal edilene kadar Bağdat’ın Kürtlerle diyaloğa girmemesini talep etti. Irak Meclisi ayrıca, IKBY Başkanı Mesut Barzani dahil referandumu destekleyen yetkililerin yargılanması çağrısı yaptı.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.