İki taraf arasında ilk temas: ABD ile Husiler Kızıldeniz'de çatıştı

İki taraf arasında ilk temas: ABD ile Husiler Kızıldeniz'de çatıştı

Pazartesi günü Kızıldeniz'de yaşanan çatışma ABD ordusu ile Husi savaşçıları arasındaki ilk büyük doğrudan temas oldu.

ABD ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada Kızıldeniz'de üç Husi botunu batırdığını ve dünyanın en önemli ticaret su yollarından birinin ortasında yaşanan çatışmanın ardından Yemen merkezli grubun 10 savaşçısını öldürdüğünü açıkladı.

Bu gelişme, İsrail'i kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde 21.000'den fazla Filistinlinin ölümüne neden olan yıkıcı saldırılarını durdurmaya zorlamak amacıyla, Kızıldeniz'den geçen gemilere yönelik Husi saldırılarının haftalardır devam etmesinin ardından yaşandı.

ABD destroyerleri, Refah Muhafızı Operasyonu kapsamında Kızıldeniz'deki Husi saldırılarını durdurmak için birkaç başka ülkeyle işbirliği yaparken, ortaklarından bazıları bu oluşumdan çekildi.

Pazartesi günü Kızıldeniz'de yaşanan çatışma ABD ordusu ile Husi savaşçıları arasındaki ilk büyük doğrudan temas oldu.

Pazar günü ne oldu?

Pazar günü Yemen saatiyle 06.30’da Danimarka'ya ait ve Singapur bandıralı konteyner gemisi Maersk Hangzhou bir gün içinde ikinci kez yardım çağrısında bulunarak dört "Husi botu" tarafından saldırıya uğradığını bildirdi, ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Husilerin Güney Kızıldeniz'de seyreden Maersk gemisine çıkmaya çalıştığını ekledi.

Bu imdat çağrısına yanıt olarak USS Eisenhower ve USS Gravely adlı iki savaş gemisinden helikopterler Maersk gemisine doğru uçtu. CENTCOM, USS Gravely destroyerinin mürettebatının ilk olarak Maersk gemisine atılan iki gemisavar balistik füzesini vurduğunu söyledi.

ABD Husi botlarını neden batırdı?

ABD Donanması daha sonra dört küçük botun aynı kargo gemisine hafif silahlarla saldırdığını ve Husi savaşçıların gemiye çıkmaya çalıştığını söyledi. ABD Donanması daha sonra savaşçıları gemiden uzak durmaları konusunda uyardığını ve bu noktada helikopterlere ateş açıldığını ileri sürdü.

Helikopterler de karşılık vererek botlardan üçünü batırdı. Botlarda bulunan Husi savaşçıları öldürüldü. CENTCOM, dördüncü botun bölgeden kaçtığını ve ABD personelinin çatışmada zarar görmediğini ekledi.

Bir Beyaz Saray yetkilisi "Bundan sonra da meşru müdafaa çerçevesinde hareket edeceğiz" dedi.

Husilerin bir sözcüsü teknelerinin saldırıya uğramasının ardından on savaşçılarının "ölü ve kayıp" olduğunu doğruladı.

İran savaş gemileri Kızıldeniz'de

Öte yandan İran'ın yarı resmi haber ajansı Tasnim'in Pazartesi günü bildirdiğine göre, İran donanmasına ait Alborz savaş gemisi Bab el Mendeb Boğazından geçerek Kızıldeniz'e giriş yaptı.

Tasnim, İran savaş gemilerinin 2009 yılından bu yana "nakliye hatlarının güvenliğini sağlamak, korsanlarla mücadele etmek ve diğer görevleri yerine getirmek" amacıyla açık sularda faaliyet gösterdiğini belirtti.

Kaynak: Mepa News

x.gif

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.