'İlim Ehli İnisiyatifi'ne HTŞ'den cevap ve uyarı

'İlim Ehli İnisiyatifi'ne HTŞ'den cevap ve uyarı

Gruptan yapılan açıklamada, 'barış çalışmalarının basın ve sosyal medya ortamından uzak tutulması gerektiği' vurgulandı.

Yakında dönemde "İlim Ehli İnsiyatifi" olarak adlandırılan girişim, Suriye'de İslam hukukuna dayalı bir yönetim kurmak isteyen gruplara çağrıda bulunarak aralarındaki sorunları ilim ehline götürme talebinde bulunmuştu. "Barış hayırlıdır" başlıklı açıklamada Ebu Katade el-Filistini, Ebu Fadil el-Huduşi, Ebu Muhammed el-Makdisi, Ebu Abdurrahman el-Mekki, Ebu Abdullah el-Haşimi, Ebu Mahir el-Malahem, Ebu Huzeyfe es-Sudani ve Ebu Mahmud Nail Masran'ın imzası bulunuyordu.

Ancak küresel cihat gruplarının itibar gösterdiği ilim adamlarından olan Ebu Katade el Filistini ve Ebu Muhammed el Makdisi bu girişimde yer almadıklarını ve isimlerinin kendilerinden habersiz olarak imzacılar arasında konduğunu duyurmuştu. 

Tahriru'ş Şam ve Ceyşu'l Ahrar vurgusu

Çağrıda Suriye'de İslam hukukunun tatbik edilmesi için çalışan bütün gruplara seslenildiği ifade edilmesine rağmen muhalif gruplardan Tahriru'ş Şam Heyeti (HTŞ) ve Ceyş'ul Ahrar'ın isimlerine vurgu yapıldı.

Açıklamada "Şeriatın tahkimi ve tatbiki için yola çıkmış bütün gruplar ve cemaatleri ertelenmiş sorunları ve davaları çözmek için  ilim ehline dönmeye ve yetkiyi onlara teslim etmeye çağırıyoruz." ifadeleri yer alıyordu.

Çağrıda ülkede faaliyet gösteren silahlı grupların yanısıra Suriye halkından da destek beklenildiği şu sözlerle ifade edilmişti.

"Bütün bu gruplarla beraber Sevgili Şam’ımızda bulunan dini için gayretli her müslümanı, kartlarımızı doğru bir düzen ile sıralama ve kendimizi güçlü bir şekilde yapılandırma ile yüce Allah’ın bizi, önünde duracağımız gün  sorguya çekeceği emanetini taşımaya ehil olmak için davet ediyoruz."

'Birleşme' çağrısı

Ortak açıklamada, Suriye'deki silahlı gruplara 'İslam kardeşliği' temelinde birleşme çağrısı yapılarak "Düşmanlarınızı görmüyor musunuz? Onlar, dinlerinin ve inançlarının farkılılığına rağmen size karşı nasılda koalisyonlar kuruyorlar, kuvvet ve silahlarını sizi yok etmek için yığıyorlar? Halbuki siz birleşmeye ve safları sıklaştırmaya onlardan daha evlasınız" ifadelerine yer verildi.

"Muhakkak ki bugün biz, bütün partilerin, cemaatlerin, örgüt ve heyetlerin karşısında küçük kaldığı, sapasağlam bir ip olan, biz ile kardeşlerimizin arasında bağ olan İslam kardeşliği ilacı ile yaralarımızı iyileştirmekten yana tavır alıyoruz. Onlar öyle iman kardeşleri ve dostlar ki onlarla  yardımlaşmada, ortak  çalışmalarda , eksiklikleri tamamlamada ve uygunlukta hep birbirimize tahammül ettik. Öyle iman kardeşleridir ki kendi hakları çiğnenmiş olsa veya küçük bir mesele çıksa bile çekişmeye sebep olan şeylerden çekinir ve tartışmaya açılan tüm kapıları kapatırlar."

Kuruluş gerekçesi grupların ayrılığı

İlim Ehli İnisiyatifi olarak adlandırılan girişimin kuruluş gerekçesi Suriye'deki grupların ayrılığı olarak belirtildi. Gruptan yapılan açıklamada konuya ilişkin şu sözler kullanıldı:

"Allah tarafından bize yüklenen Müslüman ümmetimizin  davasının,  ümmetin düşmanlarından her türlü eziyete maruz kaldığı ve feryat figan ağladığı, diktatör ve tiranların zülmünden azade olmak ve kendisinden başka ilah olmayan Allah’a ihlas ile ibadet edebilmek uğruna memleketleri yakılıp yıkılmış, kadınları dul kalmış, çocukları yetim bırakılmış, etrafları sarılmış, öldürülmüş, esir alınmış, binlercesi yerinden yurdundan edilmiş, düşman karşısında zayıf düşmüş müslüman halka, Allah tarafından tek umut olarak kalan mücahidlerin ayrılığı ve düşmanların Şam beldesine musallat olması gibi sebeplerden dolayı günbegün  daha kötü durumda olduğunu görmemizden dolayı ortaya çıkan sorumluluk ve emanet bilinciyle harekete geçtik"

HTŞ'den cevap

Açıklamada hitap edilen gruplardan biri olan Tahriru'ş Şam Heyeti (HTŞ) bu çağrı metnine bir cevap yayınladı. Cevapta, girişimle iletişime geçildiği, muhalif grupların birleşmesi konusunda hamlelerin devam ettiği belirtildi ve  barış çalışmalarının medyadan uzak tutulmasının önemine işaret edildi. Grup ayrıca saldırıların yoğunlaştığı bir dönemde Suriye rejimi ve Şii milislere karşı savunmaya odaklanılması gerektiği vurgusunda bulundu.

HTŞ tarafından yayınlanan cevap metni şu şekilde:

2017-10-27 tarihinde değerli birçok ilim adamı tarafından yayınlanan ‘Mücahitler arasında barışı sağlamak için İlim ehli insiyatifi’ başlıklı beyanın yayınlandığını gördük ve aşağıdaki açıklamayı yapmayı kendimize vazife bildik:

"Birincisi: Tahriru Şam Heyeti’ne bağlı kişiler olarak sorunların hukuki yollarla çözümlenmesi gibi konularda görüş birliği sağlamak için İlim ehli insiyatifi ile iletişime geçtik.


İkincisi: Allah’ın fazlı ile şam sahasındaki mücahidler arasında birliğin sağlanması ve gruplar arasındaki çekişmeleri önlemek için  birçok komutan ile görüştük ve görüşmeye devam ediyoruz.


Üçüncüsü: Bazı şeyhlerin imzalarını geri çekmesi ve bazılarını ise tanımadığımızdan dolayı cevabımızı geciktirdik.


Muhakkak ki biz sulh çalışmalarının basın ve sosyal medya ortamından uzak tutulması gerektiğini ve meyda aracılığı ile yapılan ithamların, oluşan ihtilafların ve sadece şeyhler tarafından yayınlanan açıklamanın bizi inisiyatifin amacından uzaklaştırdığını hatırlatıyoruz.


Ayrıca Halep ve Hama kırsalında Rafizi ve Nusayriler tarafından başlatılan saldırılara karşı herkesin seferber olmasını temenni ediyoruz."

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.