IMF, ekonomik krizdeki Lübnan'a kredi verecek

IMF, ekonomik krizdeki Lübnan'a kredi verecek

IMF krizdeki Lübnan'a, çoğunluğu pandemiyle mücadele kapsamında olmak üzere 1,135 milyar dolar kredi vereceğini açıkladı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), 2019'dan bu yana tarihinin en ağır ekonomik krizini yaşayan ve teknik olarak kamu maliyesi iflas eden Lübnan'a 1,135 milyar dolar kredi vereceğini açıkladı. Bu meblağın 16 Eylül'de Lübnan Merkez Bankası'na transfer edileceği bildirildi.

IMF'nin açıklamasına göre bu meblağın  860 milyon dolarlık kısmı Lübnan'a koronavirüs pandemisiyle mücadele gerekçeli olarak verilecek. 275 milyon dolarlık kısmı ise IMF'nin Lübnan'a 2009'da tahsis ettiği ama Lübnan'ın kullanmadığı bir kredi olarak teslim edilecek.

2009'da küresel ekonomik kriz nedeniyle IMF ülkelere çeşitli kredi dilimleri tahsis etmiş ama Lübnan'ın ekonomisi o dönem iyi olduğundan, Lübnan bu krediyi kullanma ihtiyacı duymamıştı. Lübnan yakın zamanda 2009'da kendisine tahsis edilen bu krediyi şimdi kullanmak istediğine dair IMF'ye talepte bulunmuştu.

Teknik olarak iflas eden ve kamu borcunun yıllık yurt içi gelirine oranı %185'e ulaşan Lübnan'ın serbest piyasadan kredi bulma imkanının olmadığı belirtiliyor. Bu nedenle IMF kredisi Lübnan için önem taşıyor. Fakat Lübnan'ın ağır kamu borcu yükü ve büyük bütçe açıklarına bu miktarda bir kredinin çözüm olamayacağı biliniyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.