IMF, Türkiye büyüme tahminini yine düşürdü

IMF, Türkiye büyüme tahminini yine düşürdü

Ekim ayında yayınladığı "Dünya Ekonomik Görünümü" raporunda Türkiye büyümesini 3,3 olarak belirleyen IMF, son raporunda bu oranı yüzde 2,9 olarak revize etti.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'nin dördüncü madde raporunu yayınladı. 2016 büyüme tahmini yüzde 2,9 olarak belirlenendi. IMF'nin 4 Ekim'de yayınladığı "Dünya Ekonomik Görünümü" Türkiye büyüme beklentisini 2016 için yüzde 3,8'den yüzde 3,3'e çekilmişti.

IMF, 4. Madde Görüşmeleri kapsamında, heyetinin Türkiye'deki ziyaretinin ardından bir değerlendirme raporu yayınladı.

IMF heyetinin raporunda, Türkiye ekonomisinin son dönemde çeşitli şoklarla başa çıkmasına karşın artan siyasi belirsizlik, düşen turizm gelirleri ve yüksek seviyedeki kurumsal borcunun durumu kötüleştirdiği belirtildi.

Türkiye ekonomisine ilişkin son gelişmelerin özetlendiği raporda, "Ekonomi, geçen yılki güçlü performansının ardından 2016’da yavaşladı. Büyümenin bu yıl zayıflayan iş güveni ile negatif iç ve dış şoklar nedeniyle yüzde 2,9'a gerilemesi bekleniyor. İşsizlik oranı yüksek ve artıyor. Kredi büyümesi ciddi derecede yavaşladı. Belirsizlikler, jeopolitik gerilimlerin yanı sıra 15 Temmuz’da yaşanan başarısız darbe girişimi ve sonrasında yaşananlar nedeniyle arttı." ifadelerine yer verildi.

Raporda, enflasyonun biraz düşmesine karşın yüzde 5 hedefinin oldukça üstünde bulunduğuna işaret edilerek, "Enflasyonun 2016 ve 2017 yıllarında muhtemelen yüzde 8 civarında seyretmesi bekleniyor." denildi.

Cari açığın yüksek kalmaya devam ettiği belirtilen raporda, şu görüşlere yer verildi:

"Enerji fiyatlarındaki düşüşün etkisi, zayıf turizm sezonunun etkisiyle dengelendi. Cari açığın Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYH) oranının 2016’da yüzde 4,5 olması bekleniyor. Ekonominin dış pozisyonu orta vadeli temellerle uyumlu seviyeden daha zayıf kalmayı sürdürüyor. Cari açığın 2017’de daha yüksek petrol fiyatları ve mali açık nedeniyle artması bekleniyor."

Raporda, yüksek seviyedeki dış finansman ihtiyacının şimdiye kadar bol küresel likidite sayesinde rahatça karşılandığı, buna karşın son dönemde kredi notunda yapılan indirimlerin dış finansman maliyetinin artmasına neden olduğu kaydedildi.

KAMUSAL YATIRIMLAR MEMNUNİYETLE KARŞILANDI

Raporda, politika tavsiyelerine yer verilirken, "temel zorluğun, ekonomide küçülme döngüsüne neden olacak aşırı bir yavaşlama yaşanmasının önüne geçilmesi olacağı" belirtildi.

Mevcut mali gevşemenin güvenilir bir orta vadeli konsolidasyon planıyla sürdürülmesi gerektiği kaydedilen raporda, mali harcamalarda gelecek yıl için öngörülen artışın, iç talebi dış dengesizlikleri artırmadan destekleyeceği, kamusal yatırımların da memnuniyetle karşılandığı vurgulandı.

"Mevcut parasal duruşun, yavaşlayan ekonomiye karşın hala hedefin üstünde seyreden enflasyonu kontrol altına alması ve ek genişleme yapılmaksızın korunması gerekiyor" tavsiyesine yer verilen raporda, Merkez Bankasının parasal sadeleştirme girişimlerinin olumlu bulunduğu ifade edildi.

Lira likiditesinin başarısız darbe girişiminin ardından artırılmasının uygun olduğu ancak bunun kademeli olarak azaltılması gerektiği kaydedilen raporda, Merkez Bankasının rezervlerini güçlendirmeye devam etmesi önerisine de yer verildi.

Kaynak: AA

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.