IMF'den Ukrayna'ya 15,6 milyar dolarlık can simidi

IMF'den Ukrayna'ya 15,6 milyar dolarlık can simidi

IMF ile Ukrayna, yaklaşık 15,6 milyar dolar değerinde finansman paketi konusunda anlaşma sağladı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Ukrayna ile toplam değeri 15 milyar doları aşan dört yıllık finansman paketi konusunda yetkililer düzeyinde anlaşmaya vardığını açıkladı.

IMF ve Ukrayna yetkilileri arasında aylardır devam eden görüşmelerin ardından varılan anlaşmanın IMF’in yönetim kurulu tarafından da onaylanması gerekiyor.

Anlaşmanın Ukrayna için uluslararası bağışçılar ve ortaklardan büyük çaplı finansman desteği sağlaması bekleniyor.

Ukrayna’nın talebi üzerine IMF yetkilisi Gavin Gray öncülüğünde bir heyet Polonya’nın başkenti Varşova’da 8-15 Mart günleri arasında Ukraynalı yetkililerle görüşmeler yapmıştı.

Anlaşmayı açıklayan IMF yetkilisi Gavin Gray, “Ukrayna’da çatışmanın daha da yoğunlaşması riski gibi bazı dalgalanmalara rağmen, kritik altyapıya yönelik ciddi hasarın ardından faaliyetlerin düzelmesiyle birlikte önümüzdeki çeyreklerde aşamalı bir ekonomik toparlanma bekleniyor” dedi.

Rusya’nın işgali sebebiyle Ukrayna’da ekonomik faaliyetin 2022 yılında yüzde 30 oranında daraldığını belirten Gray, ülkede sermaye stokunun önemli bir bölümünün yok olduğuna ve yoksulluk seviyelerinin tırmandığına dikkat çekti.

Gray, buna rağmen Ukrayna’da yetkililerin dış destek ve uygulanan politikalar sayesinde makroekonomik ve mali istikrarı korumayı başardığını belirtti.

Finansman anlaşması iki aşamalı

IMF yetkilisine göre iki aşamalı bir yaklaşım öngören finansman anlaşmasıyla ilk aşamada mali istikrar ve fiyat istikrarının sağlanması, gelir seferberliğinin güçlendirilmesi, yönetişimin ve yolsuzlukla mücadele çerçevesinin güçlendirilmesine yönelik reformların sürdürülmesi amaçlanıyor.

Anlaşmanın bir sonraki aşamasında, makroekonomik istikrarın, toparlanmanın ve yeniden inşa sürecinin başlangıcına yönelik kapsamlı reformların yanısıra; Ukrayna’nın AB üyeliği hedefi bağlamında uzun vadeli büyüme ve dayanıklılığın güçlendirilmesine odaklanılması amaçlanıyor.

Savaş öncesi politika çerçevesi

IMF’ten yapılan açıklamada anlaşmanın ikinci aşamasında Ukrayna’dan esnek döviz kuru ve enflasyon hedeflemesi rejimi gibi savaş öncesi politika çerçevesine dönmesinin beklendiği de belirtiliyor.

ABD Maliye Bakanı Jennet Yellen da Ukrayna ve IMF arasında varılan finansman anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti, yolsuzluk riskleri konusunda adım atılması dahil olmak üzere reform çabalarının altını çizdi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.