"İncirlik'teki Nükleer Silahlar NATO Kapasitesinin Dörtte Biri"

"İncirlik'teki Nükleer Silahlar NATO Kapasitesinin Dörtte Biri"

Askeri uzmanlar İncirlik'teki nükleer silahların NATO'nun kapasitesinin büyük bölümünü oluşturduğunu belirterek üssün önemine dikkat çekiyor.

ABD Kongresi'ne bağlı Araştırma Servisi'nde nükleer güvenlik uzmanı Amy Woolf, İncirlik'te bulunan nükleer silahların NATO'nun kapasitesinin yüzde 25'inden fazlasının İncirlik askeri üssünde bulunduğunu söyledi.

ABD'li kaynaklara konuşan Amy Woolf, sadece Avrupa genelinde konuşlanmış nükleer silahların çok büyük bölümünün Türkiye'de olduğunu ve bu NATO kapasitesinin yüzde 25'inden fazlasını oluşturduğunu belirtti. Woolf ayrıca “Bu silahların yalnızca caydırıcı özelliği yok, NATO üyelerini de birbirine kenetleyen önemli bir unsur. Türkiye’deki bombalar depoda saklanıyor." ifadelerine yer verdi.

Türkiye'deki nükleer silahların bulunmasını NATO üyelerinin korunmasına yönelik de olduğunu belirten Woolf "B61 silahları, NATO üyelerinin herhangi birine yönelik temel güvenlik tehditlerine karşı" olduğunun altını çizdi.

GÜVENLİK SORUNLARI ÖNE ÇIKARMIŞTI

15 Temmuz askeri darbe girişimi sonrası ABD basınında tartışmaya açılan nükleer silahların varlığı ilk kez ABD basınının ve Kongresi'nin gündemine getirilmişti.

ABD'de yayın yapan Business Insider'in haberine göre, İncirlik askeri üssünde yaklaşık 50 adet bulunan B61 nükleer silahları ABD Kongre Araştırma Servisi'nin gündemine getirildi. Böylece uzun süredir basında yer alan tartışmalar resmiyet kazanmış oldu. Alınan bilgilere göre, ABD Kongresi'ne silahların güvenliği, kapasitesi ve detayları ile ilgili bilgiler verildi. Rapora göre, İncirlik askeri üssündeki nükleer silahlar Soğuk Savaş Dönemi'nden bu yana yer altında saklanıyor.

ABD BASININDA TARTIŞMAYA AÇILMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde ABD basını, darbe girişimi ile birlikte İncirlik askeri üssündeki nükleer silahların güvenliğinin tehlikeye girdiğini belirterek, bu silahların Türkiye'den ihraç edilip edilmemesiyle ilgili bir tartışma başlatmıştı.

ABD merkezli yayın yapan düşünce kuruluşu Foreing Policy'de bir yazı kaleme alan Jeffrey Lewis silahların güvende olmadığını iddia ettiği yazısında, "Bu yıl başında ABD Savunma Bakanlığı, İncirlik üssündeki askerlerin aileleri ABD'ye tahliye etti. Bunun ardından Nisan ayında, üsse giren birkaç kişi ABD askerlerinin başında çuval geçirmek istedi. Bütün bunlar, nükleer silahların bir kilometre ötesinde oldu. Öte yandan Türkiye'deki güvenliğin ciddiye anlamda kötüye gidiyor. ABD'li yetkililer darbeye destek vermekle suçlanıyor." demişti. Lewis ayrıca " "ABD'ye ait nükleer silahlar İncirlik üssünde yer altındaki kasalarda saklanıyor. Barınaklar içerisinde aynı zamanda güvenlik çemberi var. ABD ve NATO müttefikleri son yıllarda nükleer silahların güvenliği için 160 milyon dolar yatırım yaptı. Darbeciler silahlara ulaşması için önemli güvenlik kodları girmesi gerekir. Ancak bu kolay değil ve zaten bu süreçlerde darbecileri endişelendiren çok fazla faktör oluyor." vurgusunu yapmıştı.

The New Yorker Dergisi ise NATO ülkelerindeki uçaklardan atılan atom bombalarının bir bölümünün İncirlik üssünde bulunduğunu, NATO’da kural olduğu üzere bu nükleer silahların güvenliğinin ABD tarafından değil, bulundukları ülkenin askerleri tarafından sağlandığını hatırlatmıştı. İncirlik’in Türk komutanının darbe girişimi suçlamasıyla tutuklandığına vurgu yapılan haberde, bu durumun nükleer bombaların güvenliği konusunda endişe doğurduğu da kaydedilmişti.

Kaynak: Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.