İncirlik'ten çekilmeli mi?

İncirlik'ten çekilmeli mi?

Alman askerlerinin İncirlik hava üssünden çekilmesi Alman parlamenterler arasında sıkça tartışılır oldu.

Almanya Savunma Bakanlı­ğı sözcüsü İncirlik üssünün Aman Tornadoları için 'biçilmiş kaftan' olduğunu söylüyor Bu cümleden. İncirlik’ten iyisinin bulunamayacağı an­lamı çıkıyor. Ancak Bakanlık. Aman jetlerinin Suriye ve Irak üzerindeki keşif uçuşları için başka üslerden de havalanabileceği görüşünde. Britan­ya'nın son derece yararlı keşif uçuşları yapabildiği Kıbrıs ile Ürdün akla gelen ilk ülkeler. Ayrıca Yunanistan'daki hava üslerinin de Tornadolar için uygun olduğu belirtiliyor.

Savunma Bakanlığı meclis kararlarını uygulamakla yükümlüdür. Aman Silahlı Kuvvetleri tarihi nedenlerle parlamentonun ordusu' olmuştu. Yedi askeri sıhhiye personelinin yurt dışına gönderilebilmesi için bile milletve­killerinin bu görevi onaylaması gerekir. Milletvekilleri, genellikle büyük çoğunlukla aldıkları kararların hesabını halka, askerlere ve onların yakın­larına vermek zorundadırlar. Alman parlamenterleri bu nedenle Aman ordusunun 2002 yılında Afganistan savaşına katılmasından hemen sonra oradaki birlikleri ziyaret etmişlerdi.

Tornado misyonunun geleceği belirsiz

Dolayısıyla milletvekillerinin İncirlik’e de gitmek istemeleri normal kar­şılanmalıdır. Ankara'nın izin vermemesi sadece muhalefetin feveran etme­sine yol açmakla kalmadı. Koalisyon partilerinin temsilcileri de. Türkiye hükümeti. 1915 olaylarıyla ilgili 'soykırım' nitelendirmesine duyduğu öf­keyle koyduğu yasağı kaldırmadığı takdirde Alman Tornadolarının İncir­likten ayrılmasını talep ettiler. Atılacak mantıki adım da zaten bu olabilir. Tornadoları görevlendirme karan Paris'teki terör saldırılarının ardından yıldırım hızıyla meclisten geçmişti. Yine de güvenlik ve savunma uzmanı politikacıların sözleri ve mecburi askerlik hizmetinin yeniden başlatılması yolundaki talepler tuhaf duygular uyandırıyor. Güvenlik sözcüleri genel­likle ölçülü konuşmaya dikkat eder, aralarındaki tartışmalarda aşırılığa kaçmamaya özen gösterirler.

Bu bakımdan İncirlik tartışmasının medya kanalıyla yapılması dikkate değerdir. Alman birliği İncirlik’ten çekilirse, yılsonunda başlayacak olan erken uyan sistemi ile donatılmış AWACS keşif uçuşları da suya düşmüş demektir. Aynı zamanda Türkiye'deki NATO üslerinde görev yapan Alman askerlerinin varlığı da tartışma konusu olabilir. Türkiye gibi Almanya da 'ittifaka sadakat' ile yükümlü olduğundan, bu kez son derece ilkesel konular gündeme gelir.

Merkel dış politikasına açıklık getirmeli

Meclis açıldıktan sonra. Başbakanlık ve Savunma Bakanlığı bütçeleri genel kurulda tartışılırken. Almanya'nın terör ile mücadeleye katkısı ve İncirlik gibi Alman parlamentosunun ordunun yurtdışı görevleri açı­sından taşıdığı önem de mutlaka gündeme gelecektir.

Genel kurul çalışmalarının başlayacağı 6 Eylülden önce Başbakan Angela Merkel Çin'deki iki günlük 20'ler Grubu zirvesine katılacak. Merkel zirve sırasında, darbe girişiminden sonra ilk kez Türkiye Cum­hurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelme imkânını bulacak. Temmuz ba­şında yapılan Varşova'daki NATO zirvesinde olduğu gibi bu kez de parlamenterler Almanya Başbakanımdan meclisin karar alma özgürlü­ğünü gündeme getirmesini bekliyorlar. Bu konuda mutabakat sağlana­madığı takdirde. Merkel genel kurulda hükümetinin dış politikasını ko­nu alan önemli bir konuşma yapmak zorunda kalacaktır.

Christoph STRACK / Turquie Diplomatique

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.