"İngiliz askerleri Afganistan'da onlarca silahsız sivili katletti"

"İngiliz askerleri Afganistan'da onlarca silahsız sivili katletti"

Afganistan'da işlenen savaş suçlarını araştıran soruşturma panelinde yeni iddialar gündeme geldi.

Birleşik Krallık askerlerinin Afganistan'da işlediği savaş suçlarını tespit etmek için kurulan soruşturma panelinde kurbanların avukatları, Britanya Özel Hava Kuvvetleri'ne (SAS) bağlı komandoların onlarca silahsız sivili öldürdüğünü öne sürdü.

Kurbanların ailelerinin avukatlığını yapan Londra merkezli hukuk firması Leigh Day, 2010-2013'te gerçekleşen en az 30 şüpheli olayda 80'den fazla Afgan'ın öldüğünü soruşturma komitesine aktardı.

Birleşik Krallık güçlerinin Afganistan'da işledikleri savaş suçlarına ilişkin kamu soruşturması aralıkta başlatılmış ve tüm taraflardan ellerindeki kanıtları sunması istenmişti.

Leigh Day'in soruşturmaya sunduğu dosyaya göre, SAS askerleri Afganistan'da yürüttükleri operasyonlarda "tehdit oluşturup oluşturmadığına bakmaksızın" savaşabilecek yaştaki erkek Afganları hedef aldı.

Dosyada sadece bir askerin, ülkede geçirdiği 6 ay boyunca 35 Afgan'ı öldürdüğü iddia edildi.

Cinayetlerin Afganların silahlı olduğu iddiasıyla aklanmaya çalışıldığı belirtilen dosyada, bazı durumlarda ölen kişi sayısından daha az silah bulunduğuna dikkat çekildi. Hukuk firması ayrıca, askeri yetkililer içinde yaygın ve uzun yıllardır süren örtbas kültürüne dikkat çekti.

Konuyla ilgili daha önce ortaya atılan iddialar, bir SAS birliğinin 54 kişiyi öldürdüğü yönündeydi. Ancak avukatlar, savaş suçlarının daha fazla asker tarafından daha uzun süreli bir zaman aralığında işlendiğini öne sürüyor.

2019'da askeri polis konuyla ilgili bir soruşturma yürütmüş, Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı soruşturma sonucunda herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığının söylemişti.

Kurbanların avukatları, soruşturma sırasında askeri polis biriminin özel kuvvetler karargâhındaki birçok delilin yok edildiğini öne sürdü.

Birleşik Krallık güçlerinin Afganistan'da işlediği savaş suçlarına yönelik kapsamlı ifadelerin sonbaharda verilmesi bekleniyor. Ancak Savunma Bakanlığı, duruşmaların büyük bir bölümünün basına kapalı yapılmasını talep ediyor.

Gizlilikle ilgili karar perşembe günü verilecek.

Kaynak: Independent Türkçe

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.